Gå til sidens hovedinnhold

- Mitt land er helt ødelagt

Møt Saddam Husseins oljeminister.

HOTELL BØRSPARKEN (NA24): - Mitt land, Irak, er helt ødelagt, sier Saddam Husseins tidligere oljeminister Issam A.R. Al-Chalai til NA24.

I dette intervjuet forteller den tidligere ministeren om sin avdøde sjef, utviklingen i oljeprisen, OPECs rolle og hvorfor oljerikdommen ikke bør gå til folket først.

Sterk mann
Issam Al-Chalabi var oljeminister fra mars 1987 til oktober 1990 under den brutale diktatoren Saddam Hussein. Årene før ledet han det statlige oljeselskapet INOC.

- For meg var Saddam en veldig sterk mann i regjeringen med sine egne visjoner, sier han og legger til dette faktisk var både positivt og negativt.

Etter invasjonen av Kuwait innførte FNs sikkerhetsråd skarpe sanksjoner. Det innebar total stopp i handel mellom Irak og andre land.

Han forlot Husseins regjering kort tid etter invasjonen og vendte ikke tilbake for i 2005. Det han så under den amerikanske okkupasjonen gjorde han trist.

Konsulent
Etter bruddet med Saddam Hussein tok Al-Chalai sine saker og flyttet til Amman. Der har han jobbet som konsulent og rådgiver i globale energispørsmål, med olje og gass i Midtøsten som spesialområde.

- Hvor trygt er det for oljeselskap å etablere seg i Irak?

- Den sittende regjeringen har ikke klart den største utfordringen med å lage trygghet og sikkerhet i landet. Dette skaper usikkerhet for alle investorer, sier han.

Han mener krigen gjør at ingen kan spå fremtiden i landet, men at valget i januar 2010 vil kunne gi en del svar på utfordringene.

- Dette er et land hvor institusjonene, infrastrukturen og den kollektive sosiale oppførselen er i oppløsning, sier han.

Han mener det vil ta veldig land tid før man får dette oppe å gå i et riktig spor.

Norsk interesse
Det norske oljeselskapet DNO International er allerede etablerte i den kurdiske delen av Irak, mens Statoil siganliserer at de kanskje skal inn i landet på «sikt».

Mari Dotterud i avdelingen for internasjonale undersøkelser og produksjon i Statoil sier den norske oljegiganten er i prosess og vurderer de ti feltene som er med i budrunde II i Irak.

- Vi vil hente informasjon om feltet og er klar over at budrunden avsluttes 11-12 desember i år, sier hun til NA24.

- Hvordan vurderer dere sikkerhetssituasjonen i landet?

- Vi følger situasjonen forløpende, og dette er et av flere forhold som legges til grunn for om vi skal inn i aktivitet i Irak, sier hun.

Oljeprisen
Oljeprisen har svingt i spennet 40-150 dollar det siste året. Det skaper utfordringer når man vet at prisen er en av de viktigste indikatorene i verden generelt, og i Norge spesielt. Oslo Børs blir kalt en oljebørs ettersom den er så tungt vektet av aksjer som skal tjene penger på det svarte gullet.

- Da jeg var minister var det fundamentale forhold som styrte prisen på olje, men slik er det ikke lengre, sier den tidligere ministeren.

Irakeren forklarer at oljekartellet OPEC fortsatt har prismakt, men betydelig mindre etter at finansspekulanter har tatt over det som styrer prisen.

- Traderne spiller en enorm rolle for hvor oljeprisen skal. Aktører i pensjonsfond, finansinstitusjoner, selskaper og ikke minst hedgefond manipulerer prisen fra det fundamentale bildet, som mer eller mindre er løsrevet og satt ut av spill, sier han.

Dette ble godt illustrert da oljeprisen gikk i 150 dollar i sommer for så å kræsjlandet på nesten 40 dollar i løpet av få måneder.

- Oljen har blitt en trygg havn for investorer da finans, eiendom og andre sektorer har blitt usikre havner, som følge av finanskrisen, sier han.

Han mener fluktuasjonene har vært ekstreme og uten forankring i de normale.

- Det har blitt «papirfat» med olje, sier han.

Oljeanalytiker Thina Margrethe Saltvedt i meglerhuset Nordea Markets mener den underliggende langsiktige pristrenden settes av tilbud og etterspørsel.

- Mens prisene på kort sikt påvirkes av finansielle aktører. De finansielle aktørene «hopper på» prisendringer og på denne måten forstørrer bevegelsene, sier hun til NA24, og legger til at av de finansielle aktørene i markedet er det kun en liten del som «aktive spekulanter».

Oljepenger til folket
Norges oljerikdom har gjennom Statens pensjonsfond -Utland, bedre kjent som oljefondet, blitt spart til fremtidig generasjoner. Kun fire prosent av fondet kan årlig brukes som følge av en bred politisk enighet forankret i den såkalte handlingsregelen.

To tredjedeler av verdens olje- og gassreserver ligger i land i og rundt Midtøsten.

- I hvor stor grad bør oljerikdommen gå til «folket» i land som Irak?

- Den norske modellen med oljefondet er på generelt grunnlag veldig bra, sier han, men legger til at modellen ikke ville fungere like bra i et annet land.

- Fordi?

- Oljepenger til folket, ja, men i en tidlig fase trenger man investeringer, og en for rigid «folkemodell» vil bare skremme vekk investorer på veien mot store volum, sier han.

Al-Chalai sier den årlige oljeavkastningen i Irak er på 50-60 milliarder dollar, og det som virkelig trengs er investeringer for å øke volumet før «folket» kjenner pengedusjen.

Kommentarer til denne saken