Gå til sidens hovedinnhold

Saddams nest siste nederlag

Selv kritikerne av USAs invasjon i Irak må se lørdagens arrestasjon av Saddam Hussein som en gledelig nyhet. En av de verste despoter etter 2. verdenskrig skal endelig stilles for lov og rett.

Mange land har vært kritiske til de alliertes krigføring i Irak og dens tvilsomme backing fra FN. Men når først Saddam Husseins regime falt, er det helt nødvendig at de ansvarlige blir tatt og stilt til doms for sine gjerninger.

I denne sammenheng er det nok å nevne kriger mot Iran og Kuwait, og nedslakting av egne innbyggere – i første rekke kurdere og shia-muslimer. Enkelte anslår at mer enn to millioner mennesker har mistet livet som følge av Husseins handlinger.

Rettferdighet for Husseins ofre er den viktigste følgen av de første ordene Paul Bremer, USAs administrator for USA, sa på pressekonferansen søndag: - Mine damer og herrer, vi fikk ham.

Bremer la til at dette er en stor dag i Iraks historie, og at landets fremtid aldri har vært mer full av håp.

Noen timere senere kunne en triumferende president Bush legge til at Hussein nå «må stå ansikt til ansikt med den lov og rett han nektet til millioner».

Men selv om Saddam Hussein nå kan få en rettferdig dom, er veien fremover langt fra uten problemer for Irak. Vi har nære erfaringer i Europa for at det ikke er en tilstrekkelig betingelse at en diktator blir fjernet, helt nødvendig er det også å få på plass et styresett som har bred folkelig oppslutning og som skaper stabilitet.

Det kan bare folket i Irak klare.

Nå er de kvitt et hinder.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis