Gå til sidens hovedinnhold

På safari i Norge

Du må ikke til Afrika for å oppleve safari og spennende dyreliv.

HTML EMBED

Ferie i Norge

Kanoen glir lydløst gjennom vannet. Vi har trukket inn årene og sitter helt rolig med stive blikk. Det er så vidt vi tør puste.

Der inne på land står kongen av norske skoger med hodet bøyd og drikker grådige slurker av det mørke tjernet. Elgoksen værer oss og vender sine uutgrunnelige øyne vår vei. Slik han står nå, er han som en klisjé i levende live. Vi ser en elg i solnedgang, og det er magisk.

Noen vanndråper henger som perler fra grenene, sola synker sakte mot horisonten og farger skogen oransje. Der, bare noen meter fra oss, står han med sitt veldige gevir mens en kråke skriker opp og flyr sin vei over tretoppene.

Elgen pruster litt i skjegget, vender rompa til den duppende kanoen og sender oss et hovmodig blikk over skulderen, før han trasker inn blant de eldgamle gran- og furutrærne.

Våre fem store

Av alle ting kom dette minnet tilbake til meg etter en safaritur i Kenya. På Afrikas savanner vrimlet det av sebraer, giraffer, løver, vortesvin og gnu. Livet i de norske skogene virket så glissent og lite i forhold, men så kom det magiske ved denne episoden sigende inn over meg.

Minnet om den digre elgen i Telemarks skoger sitter ennå som klistret, selv om det er mange år siden.

Jo da, Afrika har sine fem store, men det har da vi også. Møte med bjørn, ulv, rev, gaupe og elg er noe av det ypperste vår natur kan oppdrive av dyreopplevelser. Det finnes også en rekke andre som det er lettere å møte, og noen som krever litt mer.

Tenk å se en bever som ivrig gnager på en bjørk, eller kommer svømmende ut fra sitt kaotiske pinneslott? Hva med en hval som slår halen i vannet for å få fart ned mot havbunnen? Eller en isbjørn som kommer vandrende gjennom sin hvite ørken, en sel som hviler på svaberget, en kongeørn som sirkler etter bytte eller en villreinflokk stormende over en bakketopp? Jeg kunne nevnt mange flere, men jeg regner med at du skjønner tegningen.

Hjelp å få på safari

Du kan komme svært nært på både store og små dyr i norsk natur, om du vet litt om hva, hvor og hvordan, eller om du får litt kvalifisert hjelp.

Roar Moe har drevet Dæsbekken Villmarkssenter i snart 30 år og har lang erfaring med nærmiljøet sitt Finnskogen.

– Vi vet aldri helt hva vi får se på safari, og det varierer etter årstidene, sier Moe.

Han forteller at særlig april og mai måned er ypperlige for å observere orreleik og tiurleik. I juni og juli er sjansene minimale for å se elg, for da har kua nettopp fått kalv og er særlig på vakt.

– Det viktige er å vite hvordan man kommer seg tettest på dyrene uten å skremme dem. Opplevelsene kan bli tilgjengelig gjennom et kikketårn, bil, foringsplasser, kano eller lignende, forteller Moe.

Moes største ønske er å opprette en stor nasjonalpark etter modell fra Kruger nasjonalpark i Sør-Afrika der dyrene lever så naturlig som mulig og der vi menneskene kommer på besøk.

– Bare slik kan vi bevare artsmangfoldet og leve våre moderne liv, uten å havne i konflikt, sier han.

Hva slags safari?

Det finnes svært mange som tilbyr safari rundt om i Norge i ulike kategorier. Nedenfor finner du noen tips, men det er langt flere å velge mellom. Ta en titt på for eksempel Visit Norways hjemmesider, for flere muligheter.

Hvalsafari

Ett av de sikreste stedene i Norge for å se hval, er på kontinentalsokkelen utenfor Vesterålen. Her holder blant annet spermhvaler som har tapt kampen om å få parre seg til. Man kan også se nise, spekkhoggere, sel og et rikt fugleliv i området.
Hvalsafari AS opererer fra Andenes i Vesterålen.
Artic Whale Tours byr på hval-, sel- og fuglesafari i ett fra Stø i Vesterålen.

Svalbard-safari

Isbjørnen er nok ett av de mest eksotiske dyrene i norsk fauna, men det er ulovlig å drive safari på den. Isbjørnen er fredet og safaridrift ville vært svært farlig både for oss og den. Om du er på Svalbard og ønsker å oppleve den hvite bamsen, kan du dra på fleredagers scootersafari og krysse fingrene. Da kan du være så heldig å se det majestetiske dyret, og dessuten polarrev, svalbardrein, sel eller kobbe.
Poli Arctici har langturer med scooter.
Svalbard Wildlife Expedition har to eller tre dager lange safariturer.

Sjøfuglsafari

De største fuglefjellene i Norge finnes i nord. Syltefjordstauran, Sværholtklubben og Hjelmsøy er Finnmarks største. I Troms ligger Nord-Fugløy og Sør-Fugløya. Røst, Værøy og Lovunden er de mest kjente i Nordland, mens lenger sør i landet kan fuglefjellet på Runde utenfor Ålesund anbefales.
På sjøfuglsafari leter man gjerne etter lundefugl og havørn, men lomvi, alke, skarv, tyvjo, havhest og havsule er også flotte innslag.
BirdSafari AS har turer til Gjesværstappan.
Mathisens havfiske & sjøfulgopplevelser opererer ved Hjelmsøya i Måsøy.
Ut i havet tilbyr RIB-turer til Runde med avgang fra Ålesund.

Lofoten er et yndet utgangspunkt for sjøfuglesafari.
> Lofoten opplevelser
> Svinøya

I havørnbyen Bodø finner du flere tilbydere av havørnsafari.
> Stella Polaris
> Havørnsafari

Moskussafari

Forfedrene til dagens moskusstamme på Dovrefjell ble importert fra Grønland i 1932, og det har siden blitt etterfylt med nye individer. Stammen teller i dag rundt 280 dyr, og det finnes også noen moskus i grensetraktene mellom Hedmark og Sverige.
Moskus Safari Dovrefjell har turer hver dag fra 20. juni til 22. august fra Hjerkinnhus hotell. Ellers på forespørsel.
Norsk moskussafari arrangerer turer på forespørsel gjennom Oppdal booking.

Skogsdyrsafari

Skogsdyrene våre er som regel skye, men ikke umulig å få øye på. Elg, bever, hare, rådyr og storfugler er de vanligste safaridyrene, men er du riktig heldig kan du komme over en ulv, bjørn, jerv eller gaupe.
Dæsbekken Villmarksenter driver safari i Finnskogen.
Firmaet Elgsafari tilbyr safari etter elg og bever i Agder og har base i Finsland.
Spydspissen villmarksopplevelser tilbyr dyresporing og er sertifisert økobedrift.

Dyregaranti

Ingen safaritur i villmarken kan garantere at du får se dyrene du håper på. Deri ligger da også mye av attraksjonen og spennignen. Blir det bomtur, kan du ha et dyreparkbesøk som reserveplan.
Bjørneparken har så klart mye bjørn, men også elg, gaupe, rev, ulv og flere andre dyr.
Namsskogan Familiepark som har 150 dyr fordelt på 35 arter.
Dyreparken i Kristiansand har mye eksotisk, men også norske dyr som gaupe, jerv, elg og rev.

ABONNER PÅ REISER & FERIE digitalt eller på papir

Kommentarer til denne saken