Gå til sidens hovedinnhold

Saken er zinfandel

Til kraftige og krydrete kjøttretter er zinfandel fra California et ypperlig valg.

Kraftig krydret mat er en utfordring når det gjelder vin. De sterke smakene gjør at det egentlig er litt bortkastet å spandere de beste og mest raffinerte vinene. Men det finnes heldigvis mye annet godt å drikke i rimeligere prisklasser.

Det er ofte chili som står for styrken i sterkt krydret mat. I Sydøst-Asia får chilien gjerne følge av ingefær, lime og sitrongress, ingredienser med aromaer som peker mer i retning hvitvin, selv om hovedingrediensen skulle være kjøtt. Kommer man derimot over på det nordamerikanske kontinentet, med tex-mex/cal-mex og kreolsk/cajun, finner man sterkt krydrede kjøttretter som passer bedre med rødvin.

Så krydret at det ryker
Den meksikanske innflytelsen på kjøkkenet i det sydvestlige USA er betydelig. Chili, spisskummen og bønner er vanlig, som f.eks. i chili con carne. I Louisiana har de en teknikk for å steke kjøtt (og fisk) som heter «to blacken». Med det menes at man gnir kjøttet inn med en blanding av av pepper, chili, paprika, hvitløk, oregano og spisskummen, og steker det på så høy varme at det ryker av det.

Denne typen mat krever sin rødvin. Den må være fyldig og fremfor alt ha god fruktsødme for å hamle opp med heten fra krydderet. Det finnes mange typer vin som kan brukes til formålet: Fra «den gamle verden» (Europa) finner vi bl.a. côtes du rhône, valpolicella ripasso og syditaliensk primitivo. Fra «den nye verden» er australsk shiraz, syd-afrikansk pinotage, argentinsk malbec og kalifornisk zinfandel alle gode valg. Det er også cabernet sauvignon fra disse landene (samt Chile) laget i en rik og sødmefull stil.

Zinfadel-druen
Siden vi er i USA, kunne det være greit å fokusere på den erkeamerikanske druen zinfandel. Skjønt erke og erke - DNA-analyser viser faktisk at denne druen er identisk med den italienske primitivo. Men det gjør den jo ikke noe dårligere.

Her i Norge har zinfandel fra produsenten Fetzer vært en populær vin ganske lenge, og Beringer har også gjort seg gjeldende i markedet. Begge disse vinene er gode og koster omkring 130 kroner.

Men i ukens vinanbefaling gjør vi en vri og foreslår to andre zinfandeler, også begge fra California. Den ene er billigere og den andre betydelig dyrere enn Fetzer/Beringer. Så kan du selv bestemme hvor mye penger du vil spandere.

Dancing Bull Zinfandel 2004, vnr 10353, kr 100, 82 poeng.

Dyp rød med antydning til mursten i kanten. Dufter av solbær og vanilje. God fylde med søtlig frukt, fin syre, saftige tanniner og brukbar lengde.

Ravenswood Teldeschi Zinfandel 2004, kr 290, 86 poeng.

Dyp rød med smal, blålig kant. Dufter av søtlige, røde bær, vanilje og kokos. God fylde med rik og søtlig frukt, som balanseres av fin syre. Lang ettersmak med markerte tanniner.

Flere gode vintips finner du her

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien