(SIDE2:) Hittil denne måneden er ti personer blitt smittet av en sjelden salmonellabakterie. Smittekilden er ukjent, og pasientene bor spredt i flere fylker, ifølge NTB.

I forrige uke var det påvist seks tilfeller av smitte. Mandag var tallet økt til ti personer. Alle som er blitt syke så langt, er voksne. De fleste av dem er i alderen 20-50 år. Pasientene er bosatt i Oslo, Akershus, Vestfold, Aust-Agder, Vest-Agder, Oppland, Hordaland og Nordland.

Ukjent smittekilde
Så langt er det uklart hvordan de ti pasientene er blitt smittet, opplyser Folkehelsa. Folkehelseinstituttet, kommunehelsetjenesten og Mattilsynet samarbeider for å forsøke å finne årsaken til smitten.

Det finnes svært mange salmonella-varianter, men det er den sjeldne bakterien salmonella mikawasima som nå er påvist. Denne spesifikke bakterien blir vanligvis påvist i opptil tre tilfeller i året i Norge. Omtrent halvparten av de årlige tilfellene skyldes smitte utenlands. De få som er blitt smittet innenlands, har som regel hatt kontakt med personer som er blitt syke etter å ha blitt smittet i utlandet.

Salmonellabakterier smitter som regel via forurenset mat og vann. Men det kan også forekomme kontaktsmitte fra person til person, eller dyr. Diaré, magesmerter, kvalme og eventuelt feber er vanlige symptomer.

MEST LEST PÅ NETTAVISEN: