USA 2010 - Regi: Philip Noyce. Med: Angelina Jolie, Chiwetel Ejiofor, Liev Schreiber, Zoe Lister Jones, Yara Shahidi, Gaius Charles, Victor Slezak, Daniel Olbrychski, Corey Stoll, Cassidy Hinkle, Nicole Signore, Kevin O'Donnell, Michelle Ray Smith, Cecilia Foss

Aldersgrense: 15 år

Hvem er Salt, spør plakaten til filmen med samme navn som Angelina Jolies hovedkarakter.

Først presenteres Evelyn Salt som en supertøff CIA-agent som forsøker å leve så normalt som mulig med sin tyske ektemann. Så vandrer en russisk avhopper inn på etterretningstjenestens hovedkontor og forteller at en spion fra samme land kommer til å ta livet av den russiske presidenten mens han deltar i den amerikanske visepresidentens begravelse.

Videre kan han opplyse om at denne russiske spionens navn er Evelyn Salt.

LES ALLE SIDE2s FILMANMELDELSER HER

Dermed anholdes vår jernkvinne av sine kolleger, for så å stikke av gårde på et farefullt solooppdrag. Først for å se til ektemannens ve og vel, deretter for å påvirke de varslede begivenhetenes gang. Uten at vi helt forstår hva som er hennes egentlige motivasjon eller hvem hun egentlig jobber for.

«Salt» er åpenbart inspirert av filmserien om Jason Bourne (mest) og tv-serien om Jack Bauer (også en god del). Teknisk sett er dette solide saker, og Angelina Jolie er som skapt for tittelrollen (som visstnok først var tiltenkt Tom Cruise) – mystisk, kjølig, slagkraftig og ørlittegrann sårbar.

Problemet ligger imidlertid i det manglende svaret på plakatens spørsmål. Jeg går ut ifra at filmskapernes hensikt med å holde tilbake informasjon om Salt og hennes beveggrunner er å skape spenning (det er på et vis filmens drivende kraft, ved siden av de fysiske truslene), men dessverre virker dette mot sin hensikt.

I filmene om Jason Bourne, som det jo er naturlig å sammenligne med, vet vi i utgangspunktet heller ikke stort om hovedpersonen. Men her fikk publikum løse denne gåten sammen med ham. Salt synes derimot å vite hvor hun står og hvem hun er, i motsetning til oss i kinosalen. Som ikke inkluderes, og dermed heller ikke engasjeres. I hvert fall ikke før vi er framme ved filmens slutt, hvor vi serveres noen litt for enkle løsninger på hele problematikken.

«Salt» er en paranoiathriller som ikke lar oss ta del i hovedpersonens paranoia, i den grad hun har noen. Men den er heldigvis handlingsmettet og heseblesende nok til at man aldri kjeder seg.

Ryktene sier at det vil komme flere filmer om Angelina Jolies ensomme superagent, og det er ikke meg imot – denne lunkne anmeldelsen til tross. For da jeg forlot salen visste jeg akkurat nok om Salt til å bry meg om hennes vei videre.