(SIDE2): På Mattilsynets egne nettsider Matportalen kan du spørre om det du ønsker knyttet til mat. Her er de mest stilte spørsmålene og svar på disse.

- Er havsalt sunnere enn husholdningssalt?
- Nei. Natriuminnholdet er omtrent det samme i havsalt som i husholdningssalt og har ingen kjente positive helseeffekter. Dette bør begrenses i kostholdet. Det gjennomsnittlige saltinntaket er beregnet til 10 gram per.dag, men det er stor variasjon fra person til person.

Helsedirektoratet anbefaler en halvering av saltinntaket.

Les også: Ferdigmat er saltbomber

- Kan butikkene selge mat som er gått ut på dato?
- Det er to typer holdbarhetsdato, «best før» og «siste forbruksdag»
Slik er reglene: Matvarer merket med «siste forbruksdag» kan ikke omsettes etter at datoen er gått ut. Med omsetning menes også å gi bort varene gratis.

Lett bedervelige matvarer er merket med «siste forbruksdag» og skal alltid ha angitt oppbevaringsmåte. Datomerkingen er oftest satt ut i fra mikrobiologiske hensyn. Det vil si at etter den datoen kan mikroorganismer i maten gjøre deg syk dersom du spiser produktet.

Matvarer merket med «best før» eller «best før innen utgangen av» kan omsettes også etter at dato er passert.
Holdbarhetsmerking av matvarer som ikke er lett bedervelige skal først og fremst gi opplysning om hvor lenge varen holder seg uten å tape kvalitet eller andre spesifikke egenskaper, som for eksempel smak eller vitamininnhold.

Les også: Hvor lenge holder egentlig maten?

- Kan barn drikke kaffe?
- En skal tenke seg om før en gir barn koffeinholdige matvarer. I tillegg til koffein i kaffe finnes stoffet i sjokolade, te og cola-drikker. Kaffe er likevel i en særstilling fordi konsentrasjonene er mye høyere enn i de andre kildene.

- Det finnes lite forskning når det gjelder effektene av koffein på barn. Fra de få studiene som er publisert, går det frem at barn kan utvikle toleranse, og få tilsvarende abstinenssymptomer, som oss voksne. Denne effekten oppstår ved svært lave doser. I tilegg kan høye doser koffein føre til uro, engstelse og angstsymptomer.

- Noen få slurker er neppe skadelig, selv om du muligens vil merke at barnet bruker lenger tid å sovne hvis barnet får det på kvelden. På den annen side er det lett å tenke seg at hvis barnet først får smaken på dette, kan han/hun ønske større doser etter hvert, doser som fører til den milde avhengigheten mange av oss voksne har.

Les også: Avhengig av Pepsi Max

- Barnet mitt våkner om natten og får av og til saft på flaske. Er det farlig?
- Det anbefales ikke å venne barn til å drikke melk eller saft på flaske om natten fordi det kan føre til hull i tennene (karies) i tennene, og barnet vennes til søte drikker.Det er viktig at barnet vennes til vann som tørstedrikk også om natten.

- Er det mye kolesterol i reker?
- Animalske matvarer som kjøtt, fisk og melkeprodukter inneholder kolesterol. Reker har høyere innhold av kolesterol enn mange andre animalske matvarer og inneholder 150 mg kolesterol per 100 g. Kylling, sardiner og fet ost inneholder omtrent 70-110 mg per 100 g. Egg og lever inneholder mer kolesterol enn reker. Gjennomsnittlig inntak av kolesterol blant voksne er mellom 250-350 mg per dag.

Reker har lavt innhold av fett og inneholder en rekke vitaminer og mineralstoffer. De kan imidlertid ha et nokså høyt innhold av salt. Kokte reker inneholder 1,5 g salt per 100 g, mens reker i lake kan inneholde det dobbelte.

Ja, det kan du.

- Kan jeg unngå tilsetningsstoffer?

- I hovedsak er det tre måter å gjøre det på

Studér merkingen av produktene du kjøper i butikken. Bruken av tilsetningsstoffer kan variere mellom produkter. Alle tilsetningsstoffer skal være merket, både i ferdigpakkete varer og i produkter i løs vekt. Tilsetningsstoffer og andre ingredienser er merket i fallende orden etter vekt. I tillegg skal tilsetningsstoffer være merket med klassebetegnelse, som angir hvilken funksjon tilsetningsstoffet har i produktet, og spesifikt navn eller E-nummer. Ved å velge bort produkter som inneholder tilsetningsstoffer signaliseres du også til produsentene, importører og butikker hvilke produkter du som forbruker ønsker å ha på markedet.

Du kan kjøpe økologiske produkter. Det kan være tilsetningsstoffer i disse også, men det er færre stoffer som er godkjent til bruk.

Ved å lage mat selv, basert på ferske ubearbeidede råvarer unngår du mange av tilsetningsstoffene som må brukes i ferdigmat og halvfabrikata.

Les også:
Maten uten E-stoffer
Hvilken av disse inneholder benzosyre?