(SIDE2): Det er ingen nyhet at mesteparten av oss får i seg langt mer salt enn nødvendig i løpet av dagen.

Mer fra Side2. no: Besøk forsiden

Amerikanske myndigheter anbefaler ikke mer enn om lag en spiseskje rent salt om dagen, som kan regnes om til 2400 mg sodium (natrium). Men folk verden over spiser langt mer enn som så. Saltet gjemmer seg nemlig i flere matvarer enn man skulle tro.

Følg Side2 på Facebook - klikk her!

1. Ferdigmiddager
Frosne produkter og såkalte «TV-middager» er ofte proppfulle av salt. Til gjengjeld er de som regel godt merket, og ved å lese bakpå kan man styre unna de aller verste. Lettversjoner er ikke alltid mindre saltede, ettersom dette kan referere kun til fettinnholdet. Nudler og andre alt-i-en-pakker er også saltbomber.

Les også: Klassiske vektfeller

2. Frokostblandinger
Enkelte corn flakes-produkter har opptil 266 mg sodium per bolle du tar deg, og rosinblandinger kan inneholde hele 342. Ris og hvetepuffer er derimot sodium-frie, så en måte å kompensere på er å blande halvparten av hver i bollen.

3. Grønnsakjuice
Vegetardrikker er en fin måte å få i seg nok frukt og grønnsaker, men saltnivået kan være enormt høye. Enkelte drikker inneholder så mye som 653 mg sodium.

4. Hermetiske grønnsaker
Disse hendige hermetikkboksene er ofte fylt til randen med sauser, smakstilsetninger og preserveringsmidler som legger til haugevis av salt. Du kan skylle grønnsakene grundig, eller kjøpe saltfrie alternativer. Ofte er fryste grønnsaker mindre saltede.

5. Suppe
Hermetiske og tørrpakkede supper er også verstinger på sodiumfronten, og en boks kyllingsuppe kan fort ha så mye som 1106 mg sodium. Ofte finnes det versjoner med mindre salt, så gå heller for disse.

6. Marinader og sauser
Teryaki og soya er absolutte verstinger, og sistnevnte kan ha hele 1000 mg sodium per spiseskje. Se etter lettversjoner med mindre salt, men bruk også disse med måte. Eddik og sitronjuice er gode alternativer, og du kan også prøve appelsin eller ananasjuice som base for kjøttmarinader.

7. Spagettisaus
Et halvt glass med ferdiglaget pastasaus kan ha 610 mg i seg, så se etter lettversjoner eller lag fra bunnen av.

8. Krydder
Mange krydrer maten for å unngå å salte den, men dette hjelper ikke hvis krydderet er proppfullt av sodium. Hermetisk jalapeño er for eksempel en saltbombe, så gå for urter eller naturlig pepper i stedet.

9. Peanøtter
En skål saltede peanøtter er en helt åpenbar saltkilde, så gå heller for usaltede som praktisk talt er sodiumfrie.

10. Snacks
Når vi er inne på saken er det mange andre snackfavoritter som øker saltinntaket drastisk. En liten skål chips inneholder 149 mg, ostepop 258 mg og saltstenger 385 mg. Du kan alltids se etter andre versjoner, men det beste er å styre unna.

11. Tilbehør
Bare fordi du har litt av det, og det er på toppen, betyr ikke det at saltet ikke telles. En spiseskje ketchup inneholder 178 mg, og tilsvarende mengder kapers inneholder 255 mg.

Huskeregel: Kjært barn har mange navn, og salt kalles for mye rart på forskjellige pakninger. Står det sodium er det salt, men også disodium phosphate, monosodium glutamate (MSG), trisodium phosphate og Na kan bli brukt som betegnelse. På norske produkter vil det stå natrium.

Mer fra Side2 Helse
Gjør hverdagsvanene litt sunnere
Dette kan gi barnet ditt ADHD
Dette ødelegger sexlivet
Slik behandles sexavhengighet
Godt for huden
Sexbehandler nordmenn i Sverige
Nok en mann er gravid
Slik får du bedre sex
Lar du deg fortsatt lure?
- Hørt rykter om Northug

(Kilde: WebMD)