(SIDE2): Selv om mange har et for høyt saltinntak kan det i enkelte tilfeller være smart å spise noe med mye salt.

Følg Side2 på Facebook - klikk her!

Du har lavt blodtrykk
Salt er bygget opp av natrium og klorid, og salt har en rekke viktige funksjoner i kroppen. Natriumklorid «binder vannet» i kroppen og er derfor med på å regulere væskebalansen. Mister du mye væske reduseres blodvolumet. Dette kan føre til en kritisk og farlig tilstand. Får du i deg noe salt samtidig som du inntar noe drikke er dette med på å stabilisere væskebalansen. Dermed er salt med på å opprettholde blodvolumet og blodtrykket, ifølge Helsedirektoratet.

Du svetter
Svetting som følge av fysisk aktivitet og høy temperatur kan føre til ekstra tap av natrium. Det er lurt å drikke mye, spesielt nå på sommertid og når du er på ferie i varmere strøk. Samtidig er det lurt å spise matvarer med litt høyere saltinnhold slik at du holder på væsken og dermed unngår og bli dehydrert.

Du får kraftig diaré eller kaster opp
Akutt diaré fører til store tap av salter og væske. Det er derfor viktig å tilføre dette så snart som mulig. Dersom du samtidig har feber eller kaster opp, vil behovet øke ytterligere.
Drikk rikelig med væske så snart som mulig etter utbruddet, 3-4 liter per dag.

Matvarer som kan være lurt å spise i disse situasjonene er spekemat, enkelte typer oster, chips og saltede kjeks og nøtter.