Gå til sidens hovedinnhold

Samarbeider om klatretau

Jon Gangdal og tre andre ekspedisjonsledere bryter barrierer på veien mot toppen av Mount Everest.

De fire ekspedisjonene skal nå legge felles tau opp mot toppen av verdens høyeste fjell. Det er meningen at alle ekspedisjoner skal kunne kjøpe seg inn for å bruke tauet.

Farlige situasjoner
Normalt pleier de forskjellige ekspedisjonene å legge tau på hver sin del av ruta mot toppen av nordsiden. Dette har ofte ført til farlige situasjoner, på grunn av dårlig koordinering og dårlig kvalitetssikring.

- Nå er vi blitt enige om å bruke en gruppe av de beste sherpaene fra alle de ekspedisjonene som er her for å ta del i jobben med å legge ut tau, sier Jon Gangdal til everest2005.no.

Det er meningen å legge ut tau fra framskudd basisleir (ABC – på 6400 meter) og opp til toppen av «Second step» - på 8600 meters høyde.

Dobbelt sett
- På denne måten vil det bli ett enkelt identifiserbart nytt tau langs hele ruten. Alle gamle tau blir fjernet og båret ned fra fjellet. Vi kommer også til å legge dobbelt sett med tau på de bratteste og farligste stedene, sier Gangdal videre.

Prisen for å gjøre dette er beregnet til 30.000 dollar. Med 300 klatrere på 25 forskjellige ekspedisjoner på nordsiden denne våren, regner Gangdal & co. med at hver klatrer da betaler 100 dollar for å gjøre jobben.

Her kan du se et bilde av ruten til toppen.

Reklame

NÅ: Knalltilbud på de superpopulære sekkestolene

Kommentarer til denne saken