Gå til sidens hovedinnhold

Samboer-trøbbel for Diesen

Forholdet mellom forsvarssjef Sverre Diesen og samboeren Elisabeth Natvig har lenge vært et hett tema i Forsvaret. Nå er begge inhabile – i hver sin sak.

Diesen måtte først frasi seg alt ansvar for den uavhengige korrupsjonsgranskingen av Forsvartes konsulentbruk innenfor IKT. Det skjedde etter at TV 2 Nettavisen påpekte at samboeren Elisabeth Natvig trolig kom til å bli omfattet av granskingen.

Nå er det samboerens tur til å erklære seg inhabil.

Natvig er Forsvarets ubestridte datadronning – og har de ti siste årene spilt en meget sentral rolle i utviklingen av Forsvarets datasystemer.

Diesen har på sin side gått tungt inn for en omstridt dataløsning for Forsvaret, med støtte fra nettopp den seksjonen i Forsvarsdepartement der hans samboer er sjef. Løsingen betyr kroken på døra for planene til milliardprogrammet Golf

Spillet om Golf har ført til at samboerparet har blitt et stadig hetere tema internt i Forsvaret og i Forsvarsdepartementet.

- Det er mange med interesse for - og med innsikt i – Forsvaret som er bekymret over denne konstellasjonen, der to så sentrale offiserer setter seg i en posisjon der de kan mistenkes for å drive forsvaret fra sengen, sier en kilde til TV 2 Nettavisen.

Saksbehandler for Diesen
Natvig leder seksjonen for teknologiutvikling og IKT i Forsvarsdepartementet. Det er denne avdelingen som har håndtert spørsmålet om en delt dataløsning som en erstatning for planene til Golf.

17. oktober i fjor sendte Forsvarssjefen et hemmelig brev der han gikk inn for umiddelbare tiltak for å få på plass en delt dataløsning. Dette ble fulgt opp med hemmelige forhandlinger med IBM – bak statsrådens rygg .

TV 2 Nettavisen kan avsløre at en underordnet i den seksjonen Natvig er sjef for, står oppført som saksbehandler for Diesen i det fortrolige brevet.

Forsvarssjefen har dermed brukt en av samboerens ansatte i departementet til å sende brev til departementet. Departementet nekter å svare på hvem som mottok brevet i departementet. Dermed er det ikke utelukket at Natvigs seksjon sendte brev til seg selv - adressert fra forsvarssjefen.

-Profesjonelt
På bakgrunn av en rekke henvendelser fra sentrale kilder i Forsvaret og departementet som påpekte Natvigs inhabilitet, stilte TV 2 Nettavisen i et intervju med forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen 5. januar spørsmål om dette.

- Jeg går ut fra at Diesen håndterer dette med høy profesjonalitet, svarte statsråden, som ikke ga noen signaler om at Natvig på dette tidspunktet var erklært inhabil.

TV 2 Nettavisen stilte onsdag morgen en rekke spørsmål til departementet om Natvigs habilitet. Departementet har så langt ikke svart. Der er derfor uklart når Natvig erklærte seg inhabil og i hvilke konkrete saker hun er inhabil.

TV 2 Nettavisen har ikke fått svar på om sjefen for departementets seksjon for teknologiutvikling og IKT i Forsvaret er inhabil i alle saker som gjelder Forsvarets mest omfattende datasatsing noensinne.

Reklame

Best i test: Maskinene som gjør frityrmaten sunn

Kommentarer til denne saken