(YEYE): I fjor høst lanserte Trygg Trafikk ideen om å gi ungdom begrensninger på førerkortet. Nå har Statens Havarikommisjon kommet frem til samme beslutning, men Statens Vegvesen kan ikke sette i gang noen prosjekter før tidligst 2010.

- Vi er positive, men kan ikke prøve ut dette før tidligst 2010, sier Statens Vegvesen.

Hva synes du om å gi ungdom egne førerkort?
Si din mening i bunn av artikkelen!

- Ikke ressurser
I siste utgave av fagbladet Vegen og vi sier Sonja Sporstøl i Statens Vegvesen at det ikke er aktuelt å prøve ut egne førerkort for ungdom.

- Vi har ikke ressurser nok til å sette i gang noen slike utredninger nå, men vi vil ikke utelukke et slikt prosjekt i fremtiden, sier Sporstøl til Yeye.

Hun mener forslaget om begrensinger i unge sjåførers førerrett kan være en god ide.

- Om vi ser på andre land som har innført dette, så har de gode resultater og erfaringer å vise til, sier hun.

- Betyr det at det kan bli aktuelt å innføre noe slikt også her i Norge?

- Det er mer et politisk spørsmål, men vi er positive til å prøve ut et hvert prosjekt som kan gi gode resultater og snu ulykkesstatistikken blant ungdom.

Sporstøl sier Vegvesenet først og fremst har fokus på erfaringene fra den nye føreropplæringen.

- Den nye føreropplæringen forsøker jo å rette fokuset over på at man også må kunne mer enn bare de tekniske ferdighetene for å kjøre bil. Det handler også om sosialt ansvar, sier hun.

Trygg Trafikk ikke fornøyde
Kristin Øyen i Trygg Trafikk sier at de mener disse prøveprosjektene må på plass allerede i år.

- Man burde jo få i gang disse prosjektene så fort som mulig. Det er blant annet allerede noen forslag fra Sør-Trøndelag for et opplegg for hvordan et slikt tiltak skal kunne organiseres, sier hun.

Les mer: - Forby ungdom å kjøre bil i helgen

Hun mener erfaringene fra andre land tilsier at vi også bør ha en slik ordning her til lands.

- Begrensninger i ungdoms førerkort har gitt gode resultater blant annet i Canada, og da bør det jo også her til lands kunne bidra til å forhindre trafikkulykker som involverer ungdom. Ungdom har en ekstremt høy ulykkesrisiko, sier Sporstøl.

Yeye har forsøkt å få en kommentar fra samferdselsminister Liv Signe Navarsete, men har ikke lyktes. Men etter hva Yeye forstå skal det ikke foreligge noen konkrete planer om å legge begrensninger i førerkortet til ungdom.

Siste fra Yeye: Gå til forsiden her!

Hva mener du? Si din mening!