(SIDE2): Samleiesmerter kan skyldes mange forskjellige ting, alt etter hvor smertene sitter. Forandringer i alle underlivsorganene kan i enkelte tilfeller ytre seg som smerter under samleie.

Mange sykdommer som ville føre til smerter under samleie, ytrer seg også som smerter og plager ellers. Det er nok å nevne herpes, for eksempel. Her besvares noen av de mest vanlig spørsmålene om smerter under samleie.

Denne artikkelen er levert av Helsenett.no

Hvordan kan jeg selv finne ut hva slike smerter kommer av?
Forsøk først å bli klar over hvor smertene sitter. Sitter de ytterst i skjedeåpningen, innover i skjeden, eller inne i magen?

Tenk så over når smertene kommer. Er de alltid til stede når du har samleie? Har det bestandig vært slik, eller er dette noe nytt? Opptrer de på begynnelsen av samleiet, når penis trenger inn i skjeden, eller er det det vi kaller dype støtsmerter?

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Les også fra Helsenett.no:
Farlige leker og kjemikalier til barn

Hva skyldes smerter i skjedåpningen eller i skjeden?
Hvis jomfruhinnen fortsatt er til stede, vil smertene forekomme i skjedeåpningen.

Jomfruhinnen er en slimhinnefold som dekker skjedeåpningen delvis hos alle småjenter. Den har mye nerver i seg, og det gjør vondt når den blir dratt eller revet i. Som regel går den helt i stykker ved første samleie. Det kan gjøre nokså vondt. Når sårheten har gitt seg i løpet av et par dager, gjør ikke samleie vondt lenger.

Det hender av og til at åpningen i jomfruhinnen ikke blir stor nok til at penis lett kan passere, og da vil det fortsette å gjøre vondt ved neste forsøk, og du kan komme inn i en vond sirkel der du aldri kommer over denne begynnervanskeligheten. Slike problemer er ikke så vanlige. Vanligere derimot er at samleiet gjør vondt fordi skjeden ikke er fuktig nok.

Under seksuell opphisselse skiller slimhinnen i skjedeveggen ut mye fuktighet - nettopp for at samleiet skal bli lett å gjennomføre. Det er derfor viktig at det seksuelle forspillet er slik at kvinnen får tid og anledning til å bli seksuelt tent, og at mannen ikke blir utålmodig og fører penis inn før kvinnen er klar for det. Dette er nok en av de viktigste årsakene til samleiesmerter.

For at skjeden skal kunne skille ut fuktighet, er det ikke nok med seksuell tenning. Det må også være tilstrekkelig med hormonet østrogen til stede.

Østrogen lages i eggstokkene hos kvinner. Når kvinner ammer og i overgangsalderen kan det bli for lite av dette hormonet.

Er det andre årsaker til vondt i skjeden enn manglende fuktighet?
Kvinner som bare har hatt negative seksuelle erfaringer, eller som er svært engstelige og anspente, kan oppleve at skjeden kjennes for trang under samleie, og at det gjør vondt.

Mange lurer på om det er noe galt med dem, men det er sjelden tilfelle. Plagene skyldes at musklene rundt skjeden ubevisst knipes sammen. Det kan hjelpe å snakke med en forståelsesfull lege, eventuelt å få enkle øvelser man selv kan gjøre.

Hva er dype støtsmerter?
Det vil da gjøre vondt inne i bekkenet når penis kommer dypt inn. Dette kan skyldes at livmoren ligger bakoverbøyd, eller at eggstokkene og andre bekkenstrukturer er ekstra ømfintlige.
Det beste da er å prøve seg frem til en samleieteknikk som ikke gjør vondt.

Kan samleiesmerter skyldes noen farlig sykdom?
Vanligvis ikke, men hvis du har vært vant til å ha glede av seksuallivet ditt, og plutselig begynner å få smerter, er det store muligheter for at det kan skyldes en organisk sykdom. Da bør du gå til legen, slik at du kan bli kvitt plagene dine igjen.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!