Gå til sidens hovedinnhold

Samler inn til død terrorverver

Det muslimske samfunnet Rabita samler inn penger for å frakte den drepte syreren som oppfordret til terror hjem til familien.

Menigheten sier nå det var de som varslet PST om mannen. VG skrev torsdag om den drepte mannen i slutten av 20-årene som skal ha oppfordret andre muslimer til terrorhandlinger. Ifølge avisen skal PST ha begynt gransking av mannen på bakgrunn av tips. VG sier videre at mannen tilhørte en av de mer radikale moskeene i Oslo.

- Vi er overrasket hvis politiet har lekket informasjon til media om at vi er en av de mer radikale moskeene. Vi har selv varslet PST om denne mannen. Han var ustabil, og jeg tviler på at noen har tatt ham alvorlig hvis han har oppfordret til jihad eller lignende, sier imam Kamal Amara til TV 2 Nettavisen.

Moske
Mannen jobbet med å tømme containere i firmaet Oslo Container Terminal, og ble drept på jobb i november på grunn av en bagatellmessig krangel. Mannen i 20-årene skal ha vært tilknyttet en moske i Oslo, hvor han skal ha forsøkt å verve Oslo-folk til antatt terrorvirksomhet, ifølge avisen.

TV 2 Nettavisen var tilstede under fredagsbønnen lille julaften. Da samlet moskeen inn penger til den dreptes familie, slik at de kan få fraktet ham hjem til Syria for å gravlegge ham der.

- Han har ingen familie her i landet, og derfor samler vi inn penger for å la familien få begrave ham i hjemlandet. Det er deres ønske, og det vil vi hjelpe dem med å få til, sier Kamal Amara.

Irak
Han bekrefter at mannen ble provosert av det som skjer i Irak, og at han gjerne snakket om dette, men sier det blir feil å si at han oppfordret til terror. Mot slutten oppholdt han seg sjeldnere i menigheten, og etter hvert oppsøkte han en rekke forskjellige moskeer.

- Mannen tilhørte vår moske, men i det siste havnet han på kant med lederne i moskeen. Dette var mest på grunn av at menigheten har tatt opp lån for å kjøpe bygningen de holder til i. Det var den avdøde mot fordi man etter muslimsk skikke ikke skal betale renter på lån man opptar, men det må man jo gjøre her i landet, sier Amara.

Politiets sikkerhetstjeneste vil ikke kommentere den spesifikke saken overfor TV 2 Nettavisen.

Falsk identitet
Politiinspektør Finn Abrahamsen ved Oslo politiet sier han ikke har lagt seg opp i eventuelle terrorforbindelser til mannen.

- Det har ikke spilt en stor rolle i den drapssaken vi har etterforsket. Det vi har fokusert på er at mannen ikke hadde oppgitt sitt virkelige hjemland, og sånn sett levde i Norge under falsk identitet, sier Abrahamsen.

Reklame

Best i test påskeegg 2021

Kommentarer til denne saken