Gå til sidens hovedinnhold

- Folk tar for lett på selve valget av partner

Går det an å forutse hvilke parforhold som vil vare?

(SIDE2): Går det an å forutse hvilke parforhold som vil vare? To av Norges fremste samlivseksperter setter kjærligheten på prøve hos fem forskjellige kjærestepar ved hjelp av personlighetstester og praktiske oppgaver i det nye NRK programmet «Bør de gifte seg».

Halvparten av ekteskapene ender i skilsmisse. Det vil samlivsekspertene Frøydis Lilledalen og Andreas Løes Narum gjøre noe med. Deres oppdrag er å lære nordmenn å velge riktig kjæreste.

- Min erfaring er ikke at folk skiller seg for lett. Det er mer at de tar for lett på selve valget av partner, forklarer Frøydis. De fleste par unngår alle konfliktfylte tema i starten av forholdet, og får ikke prøvd seg på den grå hverdagskjærligheten før livene er så vevd sammen at det er vanskelig å ombestemme seg.

3711681

Finn ut om du kan leve med «problemet»

- Jeg mener ikke at problemet i og for seg er at man blir for lenge, men problemet er at man ikke tar tak i det som skurrer tidlig nok. Man får mange «gratisfølelser» i starten; man er velvillig, tenker at man kan leve med veldig store forskjeller, men dette vil nok ikke vare så lenge. Ta fatt i det som skurrer! Du må finne ut om du kan leve med problemet, eller om du må endre enten din eller partnerens trekk, vaner eller reaksjonsmønster. Slik unngår man å bli for lenge i et uhensiktsmessig forhold, utdyper Lilledalen overfor Side2.

Faktorer som kan være vanskelige å overkomme handler om hvordan man behandler hverandre, og hvordan grunntonen er. Noe som er vanskelig å reparere, er om man har skapt stor avstand i forholdet.

- En stor faktor når det kommer til det å skape avstand i et forhold er fravær. Dette kan være fysisk fravær i form av at man for ofte velger bort partneren til fordel for venner, fritidsaktiviteter eller andre ting, men dette kan også bety psykisk fravær - for eksempel om du er mer opptatt av Facebook eller fotballkampen på TV, enn å prate med partneren din, sier samlivseksperten.

- Om man ikke føler seg prioritert i et forhold, kan det skape avstand. Et annet problem man må tenke over er om man får en tone av forakt overfor hverandre. Om man himler med øynene, eller latterliggjør den andre. Om man bruker ord som «du gjør alltid», eller «du gjør aldri». Man må forsøke å tenke at den andre personen gjør noe ut av beste mening, og forsøke å ta ting med latter eller selvironi. Tenk over om dette er noe som er verdt å bruke tid på å krangle om.

- Ikke ta alt i verste mening

Noe annet som skaper avstand er om man har store forskjeller personlighetsmessig. For eksempel om den ene er innadvendt og den andre er utadvent.

- Da vil man ofte komme i konflikter når det kommer til hva man ønsker å bruke tiden sin på. Mens den ene får energi av å være sammen med andre mennesker vil den andre personen kanskje heller dra på fisketur og finne roen. Slike ting er det vanskeligere å finne en løsning på, men hvis man vil det absolutt mulig, sier hun.

For å forbedre forholdet er det viktig å være raus overfor partneren.

- Ikke ta alt i verste mening, og ta det nær av det. Husk å reparere raskt etter en krangel, slik at dere ikke går rundt og ergrer dere for lenge. Finn ut hva partneren din vil ha, vil hun eller han ha en unnskyldning, blomster eller gaver? Kjenn partneren din. Ha humor, selvironi, og pass på å ha fysisk nærhet.

Gjennom en rekke samtaler og tester skal Frøydis og Andreas kartlegge personlighetene til fem forskjellige kjærestepar og finne ut hvordan de er som par. Når det er gjennomført, kan samlivsekspertene gi sin dom. Blir det grønt lys for et langt og lykkelig samliv, får kjæresteparet en gul varsellampe, eller får de et rødt kort – som betyr at de ikke har en framtid sammen? For kjæresteparet kan det bli en deilig bekreftelse eller en vond åpenbaring.

- Det føltes ikke så veldig all right å gi det røde kortet. Det er viktig å påpeke at dette er en beskjed om at det er noen faktorer i forholdet som ikke fungerer, og som må arbeides med. Kortene skal bare vise hva som er risikomomentene. Det er paret selv som bestemmer hva de ønsker å gjøre med dette, og det er opp til dem finne ut om de vil fikse dette eller ikke, sier Lilledalen.

Viljen til å få det til å fungere er uansett viktigst

- Vilje er kanskje den viktigste faktoren for et godt forhold. Men kan endre på mye om man ønsker å gjøre forholdet bedre, og om man har motivasjonen. Det er mange par som kanskje passer godt på papiret, men om man ikke jobber for det, da kan det gå galt likevel.

Frøydis understreker at det seerne, og de ser, ikke gjenspeiler alle sidene ved parene de har besøkt, og at kortene ble gitt på bakgrunn av et lite innblikk i deres liv.

- Parene vet best selv. Det er ikke ment som en dom, men mer råd og tips, sier hun.

Paret som i den første episoden fikk to røde kort, valgte imidlertid å gjøre det slutt etter å ha deltatt i serien.

Om det sitter andre par der ute og lurer på om de er riktige for hverandre, er testen som paret tok lagt ut på NRK.

- Det viktigste er uansett å snakke om problemene. Skriv ned kriterier for hva du ønsker å få ut av forholdet. Tenk over hvem dere er som par, hvordan grunntonen mellom dere er, og hva som er verdt å krangle om eller ikke. Er dere rasjonelle? Husk at det er fint å ta en pause midt i krangelen, når følelsene går opp, går det rasjonelle ned. Ta litt tid hver for dere når det står på som verst, sier Lilledalen.

- Man kan også få gratis hjelp på familievernkontorene. Den hjelpen kan du få uansett, du trenger ikke å være i en krise, dette kan også være forebyggende.

«Bør de gifte seg» har premiere på NRK1 onsdag 13. november kl. 19:45.

Reklame

Nå: Stort ryddesalg i Nettavisens nettbutikk

Kommentarer til denne saken