(SIDE2): Du har sikkert hørt det – og hvis ikke, så er det på tide å lære det:

Jenter bør tisse etter de har hatt sex. Årsaken er at du da «skyller ut» av urinrøret, slik at eventuelle bakterier som har funnet veien opp dit i løpet av sex-akten, ikke kryper opp i urinblæren og potensielt forårsaker urinveisinfeksjon.

Å drikke mye vann er også anbefalt, dersom man sliter med tilbakevendende UVI.

Men ikke alle såkalte kjerringråd er så nyttige.

LES også: Svir det når du tisser?

Enkelte har også blitt fått høre at de bør tisse FØR de har sex, for å unngå urinveisinfeksjon. Det er feil, sier den amerikanske urolog David Kaufmann til yahoo.com.

Faktisk er det stikk motsatt – er du jente og går inn for å tisse før du har sex, kan det øke risikoen for bakterieinfeksjoner i urinveiene.

Kortere vei

Årsaken er at vaginal-bakterier kan komme inn i urinrøret og slik være med å skape en urinveisinfeksjon i blæra. Har man vært på do før sex, er det mindre urin, og dermed ikke en så sterk stråle, som kan være nødvendig for å klare å skylle bakteriene ut. Dermed øker risikoen for at bakteriene når opp til urinblæra, og også faren for en infeksjon, ved at man går på do før sex.

Vil du ha flere samlivstips? Lik Side2 på Facebook og få mer av dette

HTML EMBED


- Bakteriene er utstyrt med små «mothaker» som virker som små kroker, som gjør at de kan feste seg til innsiden av urinrøret. Blir ikke bakterien fjernet, kan den krype opp i blæren, der den raskt deler seg og vokser, noe som igjen fører til UVI. Sier Kaufmann.

Kvinner plages med UVI i langt større grad enn menn gjør. Årsaken er at veien fra urinåpningen og opp til blæren er kortere hos kvinner (rundt 5 cm) enn hos menn (rundt 20 cm). Enkelte kvinner har dessuten vaginaåpningen og urinrøret plassert nærmere hverandre enn andre, noe som også fører til hyppigere forekomst av UVI.

LES mer: Dette prøver underlivet ditt å fortelle deg
OG her: Sjekk om du tisser for ofte

Sterkere orgasme?

Kaufmann forteller at enkelte av hans pasienter får UVI hver gang de har sex.

Det anbefales heller ikke å forsøke å vaske bort bakteriene som er nedentil, før sex. Bakteriefloraen der er ment å «forsvare» vagina, og det skal dessuten mye til for at man klarer å fjerne bakteriene.

Men dersom du likevel synes det er ubehagelig å ikke tisse før sex – enten fordi du er vant til det, eller fordi du nå har blitt så bevisst på det at du ikke klarer å la være å tenke på det – og ergo føler du bare MÅ på do – her er en liten bonus:

Ifølge Kaufmann har flere kvinner rapportert at de faktisk får sterkere orgasme når urinblæra er full.