(SIDE2): Har lysten dabbet av på hjemmefronten, og ikke fra deg, men fra ham?

Sitter i hodet

Menn er ikke de første som tropper opp til rådgivning hos sexologisk rådgiver og sykepleier Siv Gamnes. Faktisk hadde hun håpet at de gjerne hadde kommet litt før.

For de aller fleste ganger sitter problemet i hodet, og ikke i det lille hodet, men det store på toppen.

-Det er ikke utbredt blant menn å snakke om det når man ikke fungerer seksuelt. Å fungere seksuelt er det ultimate bevis på manndom. Mannen er veldig sårbar fordi de må ha ereksjon og det er så synlig når den uteblir, sier Gamnes til Side2.

Et like stort problem

Det er selvfølgelig ulike grunner til at mannen oppsøker Gamnes, men stort sett handler det om to ting – ereksjonssvikt og for tidlig sædavgang. Det siste kan ikke minst komme av for mye lyst, heller enn for lite. Og oppfattes av menn som et like stort problem som ereksjonssvikten.

Men Gamnes sier at det stort sett koker ned til det samme, nemlig en prestasjonsangst for ikke å få det til, enten på den ene eller andre måten.

-De fleste menn har gått med det en stund, og mange venter for lenge. Et sånt mønster er noe kroppen lærer seg underbevisst, sier hun.

Menn som er i forhold melder seg fortere til en time enn single menn, rett og slett fordi sistnevnte kanskje holder seg unna det seksuelle, mens en som er i et forhold, vil bli konfrontert med situasjonen fra kjæresten. Mange ganger har partneren en god forestilling om hvorfor sexlivet har dabbet av.

- Så utrolig opphisset

-For tidlig sædavgang rammer gjerne unge menn fordi de er så utrolig opphisset. For dem gjelder det å øve opp kroppen slik at de holder lenger. De må rett og slett lære seg å stoppe kroppen fra å reagere, sier Gamnes.

Ereksjonssvikt kan komme som følge av sykdom og bør alltid sjekkes ut. Men det kan også «bare» være mentalt.

-De er redd for å skuffe partneren, det er ofte guttas store problem, sier Gamnes.

Det finnes ingen fasit for hvordan man kan få bukt med prestasjonsangsten, det må tilpasses hvor problemet ligger, men det handler stort sett om å finne en løsning på prestasjonspresset de legger på seg selv.

Må lære å kjenne kroppen på nytt

-For mange handler det om at de må lære seg å kjenne kroppen sin på nytt og kose seg med sin egen seksualitet. Det handler om å legge vekk tankene og være i nytelsen. For mye tankevirksomhet og det å ha sex er sjelden en god kombinasjon, sier Siv Gamnes.