Gå til sidens hovedinnhold

Dette krangler nordmenn om

Hvem som skal vaske gulvet er den vanligste krangelen i norske hjem. Hvem tror du ender med å vaske gulvet?

(SIDE2:) En ny undersøkelse presentert i Dagbladet tar for seg nordmenns vaner i forholdet. Undersøkelsen viser at vi krangler mest om hvordan vi skal holde huset i orden.

Hvem skal vaske gulvet?
Det temaet som diskuteres mest i de norske hjem, er hvem som skal vaske gulvet. 16 prosent av mennene og 17 prosent av kvinnene oppfører dette som den vanligste krangelen. Deretter følger temaene økonomi, støvsuging, klesvask og vasking av badet.

Temaene færrest krangler om, er rydding av kjøleskapet, hvem som skal ta initiativet til å møte venner og hvem som skal lage mat til barna.

Jevnt fordelt
Deltakerne i undersøkelsen har også fått spørsmål om hvilke plikter i hjemmet de mener de har helt eller delvis ansvar for.

Når det gjelder husarbeidet er det flest kvinner (64%) som ser på gulvvask som sitt ansvarsområde. Det vil tydeligvis si at det oftest er menn som vinner denne diskusjonen. Andre oppgaver kvinnen føler seg ansvarlig for, er blant annet vasking av klær (79%), rydding i kjøleskapet (71%), vasking av badet (64%) og å handle mat (54%).

Menn føler seg også ansvarlig for enkelte oppgaver i hjemmet. Pliktene som menn er i flertall av å føle seg ansvarlige for, er blant annet å rense sluket (69%), klippe plenen (67%), skifte dekk og vedlikeholde bilen (90%), skifte lyspærer (80%) og male huset (60%).

Undersøkelsen er basert på intervjuer med 1058 personer fra hele landet. Se alle resultatene i lørdagens Dagbladet.

Kommentarer til denne saken