(SIDE2:) Mennesker, og kanskje særlig kvinner, er opptatt av kyssing. Det vises i det meste rundt oss, ikke minst via bøker og filmer.

Leppene dine forteller nemlig langt mer om deg enn du kanskje tror. Det hevder forfatter Sheril Kirshenbaum i boken «The Science of Kissing: What Our Lips Are Telling Us».

Boken gjennomgår kysset på en vitenskapelig måte og forteller deg både ting du antakeligvis visste, hadde en anelse om og lurte på.

Under er noen fakta:

1. Kyss og kjemi
Har et kyss føltes feil? Eller du har likt å kysse en du virkelig i utgangspunktet hadde trodd du ikke hadde kjemi med. Kirshenbaum hevder at det handler mer om å forstå den andres behov og lyster enn ren kjemi. Har du truffet en oppmerksom kysser eller er en selv, har du større sjanse for å lyktes.

Stresser du, kan det hende du produserer hormonet kortisol, en skikkelig dreper på stemningen.

2. Mennesker er ikke de eneste som kysser
Dyr kysser også hverandre og både mennesker og dyr bedriver denne aktiviteten fra vi er født. De tidligste tegningene som viser mennesker som kysser er 3500 år gamle og kommer fra India.

3. Påvirkning på hjernen
Et lett streif på leppene, opptar langt større deler av hjernen vår enn når vi blir mer direkte seksuelt stimulert.

4. Kyssing har ikke alltid vært comme-il-faut
Enkelte stammer i Sør-Afrika fant kyssing avstøtende. Og enkelte steder i Sør-Amerika og Øst-Afrika var det ikke kotyme å kysse. Men man kunne godt slikke noen i ansiktet. I dag er kyssing utbredt over hele kloden.

5. Menn kysser annerledes
Det er et faktum at menn ofte liker våtere kyss enn kvinner. De fleste som så «Sex og singelliv» husker kanskje episoden der Kristin Davis som Charlotte klager over den voldsomme kysseren av en date hun har skaffet seg. Ifølge «The Science of Kissing: What Our Lips Are Telling Us» handler det i stor grad om at biologisk etterlater menn testosterone på kvinnen som over tid vil gjøre at hun får mer lyst på dem.

6. Kyssing gir lengre forhold
Å kysse ens partner regelmessig gir deg antakelig et lengre forhold enn om du ikke gjør det. Årsaken er at kyssing utløser oxytocin som er et hormon som gir velvære. Kyssing kan også være avhengighetsskapende. Da er det dopamin som utløses. Men sannsynligheten for at dette vil vare over år, er ikke stor, så kyss kjæresten hver dag!

Kilde: ivillage.com /The Science of Kissing