(SIDE2:) Rundt 40 prosent av alle graviditeter er ikke planlagt. Mange av dem oppstår selv om en av partene bruker prevensjon.

Hvordan kan dette skje? Kan det være din skyld? Den britiske avisen The Independent har samlet noen fakta.

P-pillen er det mest sikre prevensjonsmiddelet

Fakta: P-piller skal kun feile med så liten margin som 0,3 prosent. I det virkelige liv regner man den prosent som å være 8. Grunnen er at så mange som en av 12 kvinner som glemmer å ta opp mot fire piller i måneden. Eller de har diaré eller annet mageonde og forstår at pillen derfor ikke er så effektiv. Har du en jobb med mye skiftarbeid eller du for eksempel flyr mye, så tar man ofte pillen for sent.

Kondomer er mest for usikker sex

Fakta: Nei, faktisk ikke. Mange par kunne hatt godt av å bruke kondom, rett og slett fordi det er en ufarlig prevensjonsmetode. Faktisk er det slik at man regner at 15 prosent av «ulykkene» med kondom skjer når man har en natts opplegg der både alkohol og annet kan spille inn på nøyaktigheten.

Langtidsprevensjon som spiral hindrer fertilitet

Fakta: Et prevensjonsmiddel som spiral er mye brukt i Skandinavia, men mindre brukt i andre europeiske land. Det er også en bred oppfatning at slike langtidsmidler kan redusere fertiliteten. Det skal svært mye til. Tar du sprøyter, kan det ta noe lengre tid å bli gravid når du slutter, men å ta ut spiralen er grei skuring for umiddelbare forsøk.

Hør ikke på venninner

Fakta: Ikke alle prevensjonsmidler passer for alle. Noen kvinner opplever at humøret deres blir dempet når de går på pillen. Andre opplever blødninger ved spiral. Selv om en venninne anbefaler deg ett prevensjonsmiddel, kan det hende at det er et annet du skal ha. Forhør deg med legen din. Det finnes mye å velge mellom.