Gå til sidens hovedinnhold

Å bli dumpet kan gi flere år med smerte

Ny forskning avslører nye sider ved kjærlighetssorg.

(SIDE2): Det kjennes som om pusten er slått ut av deg, som om man må kaste opp, som om man aldri mer skal klare å slutte å gråte - det er en fortvilelse som gjør så vondt at man blir desperat.

Og sorgen man føler etter å ha blitt dumpet av kjæresten, har da mer til felles med fysisk smerte enn tidligere trodd.

Side2 Single: Møt andre single her!

Ingen klisjé
Nyere forskning avslører at den som opplever slik sosial avvisning, har følelser som gir utslag i den delen av hjernen som normalt er forbeholdt fysisk smerte.

Forskerne sier at forholdet mellom hjertesmerte og fysisk smerte har blitt studert lenge, men at dette er første gang man har studert sammenhengen hos folk med et nyknust hjerte.

- Disse resultatene gir ny mening til ideen om at avvisning gjør vondt. På en måte sier vi at det ikke er en metafor, forteller Ethan Kross, som er en Columbia Universitys-studiens forfattere, i et intervju med Yahoo News.

For selv om mange opplever det å miste en partner på den måten som om noen har dødd, oppleves smerten altså også fysisk.

Samlivsbrudd
Halvparten av alle samliv ender med brudd - årlig ender 11.000 ekteskap i brudd, trolig enda flere samboerpar.

Rundt 20.000 barn berøres.

Og at et samlivsbrudd er tøft, viser også fraværsstatistikken - en av fire blir sykmeldt ved et samlivsbrudd. Mange opplever psykiske problemer i sammenheng med det å bli dumpet og klarer ikke å fungere normalt i hverdagen.


Tall fra 2006 viser at en ansatt er helt fraværende eller er til stede på jobb uten å utfører sine arbeidsoppgaver i 46 dager - eller om lag to månedsverk - i forbindelse med et samlivsbrudd.

Det vil si at arbeidsgiver anslagsvis har en totalkostnad på nærmere 80.000 per ansatt per samlivsbrudd.

Denne uken gir Side2 deg en artikkelserie om samlivsbrudd. Hvordan vi dumper, hvordan det føles og hva man bør og ikke bør gjøre dersom partneren sier takk for seg.

Hakk i plata
Reaksjonen etter et brudd deles ofte inn i tre faser - først sjokk og fortvilelse, deretter bearbeiding av sorg og deretter nyorientering, der man er klar for å møte nye mennesker og eventuell partner.

- Det er store variasjoner i hvordan man reagerer på de følelsene som blir vekket av et samlivsbrudd. De fleste har behov for støtte fra familie og venner, men der er det også snakk om en tålmodighetsgrense. Den som er blitt dumpet vil også føle behov for støtte lenger enn det familie eller venner har tålmodighet til å gi. Mange vil føle at det blir hakk i plata, og orker eller klarer ikke å engasjere seg i lengden.

Thuen foreslår da andre alternative måter å få snakket ut på.

- Støttegrupper for skilte og separerte en god idé. Der er det også personer som har opplevd brudd for mange år siden, men som fremdeles har vonde følelser de gjerne vil snakke ut om.

- Skjerp deg
Føler man som venn eller familiemedlem at vedkommende ikke kommer seg videre etter samlivsbruddet, er det lov å prøve å hjelpe videre - men på en forsiktig måte.

- Det er ikke sunt å være i sorg i ubegrenset tid. Men som venn eller familie skal man være forsiktig med å si at man skal skjerpe seg. Heller oppfordre til å forsøke å finne svaret på hva som gjør det så vanskelig, slik at han eller hun kan komme videre.

Forelskelsens trøst
Som trøst kan det nevnes at forelskelse på den andre siden, lindrer smerte.

Årsaken er at bare det å tenke på ens utkårede har samme effekt på kroppen som det å spille har på en spilleavhengige, det å hoppe i fallskjerm har på adrenalinjunkie det narkotika har på en rusmisbruker.

Hjernen utløser nemlig dopamin, som er kroppens naturlige rusmiddel og som fjerner smertefølelsen.

Side2 Single:Ta test, og se hvem som passer for deg

(Kilde: Yahoo/AP, Forskning.no, SSB, Sorg uten blomster/Foreningen 2 foreldre)

Kommentarer til denne saken