Gå til sidens hovedinnhold

Dumpet? Finn deg en ny!

Slik kommer du deg etter et samlivsbrudd.

(SIDE2): Kjæresten gjennom flere år har fortalt deg at du ikke lenger er personen han eller hun ønsker å leve livet med, tatt med seg klær, katt og sofa og flyttet ut. Tilbake sitter du med vondt hjerte og en følelse av at du aldri igjen skal klare å komme deg gjennom dagene.

- Det er viktig å ikke mure seg inne med sorgen, men snakke med venner eller familie om det som er vondt, sier psykolog og samlivsekspert Frode Thuen til Side2

Miste fotfestet
Men alle har ikke like lett for å dele slike følelser med andre.

- Det faller oftere lettere for jenter å snakke om slike ting, også på jobben. Menn har kanskje ingen kompiser det føles naturlig å snakke med, sier Thuen og legger til at noe av det verste som kan skje er dersom man sliter så mye på hjemmebane at det også går ut over jobben og man sykemeldes.

- Da mister man fort følelsen av verdi, og det er et sted man ikke bør være lenge. Brudd øker sjansen for at man begår selvmord. Rakner flere ting samtidig, så er det lett å miste fotfestet helt.

Jobbforståelse
Samtidig viser tallene at bare en av tre arbeidsgivere tilrettelegger arbeidet i forbindelse med samlivsbrudd, selv om tre av fire får problemer med nedstemthet og konsentrasjonsvansker på jobben. Mye av årsaken til dette er derimot at mange foretrekker å «fortsette som normalt» på arbeidsplassen, når andre områder av livet ser ut til å rakne.

- Enkelte arbeidsgivere er lydhøre og viser forståelse for situasjonen, mens andre ikke gjør det. Man må derfor føle seg fram og finne ut hva som er vanlig praksis på egen arbeidsplass og hva ens eget forhold til sjefen er, og ta det derfra.

Samlivsbrudd
Halvparten av alle samliv ender med brudd - årlig ender 11.000 ekteskap i brudd, trolig enda flere samboerpar.

Rundt 20.000 barn berøres.

Samlivsbrudd øker risikoen for selvmord og innleggelse i institusjoner innen det psykiske helsevernet.

Undersøkelser viser at de med høy utdanning takler samlivsbrudd jevnt over bedre enn de med lav utdanning. Det samme gjelder for de som har fast jobb sammenlignet med arbeidsledige.

Det er flere kvinner enn menn som bryter ut av et forhold.

Denne uken gir Side2 deg en artikkelserie om samlivsbrudd. Hvordan vi dumper, hvordan det føles og hva man bør og ikke bør gjøre dersom partneren sier takk for seg.

Blir usynlig selv
Den man helst vil prate med etter et brudd - eksen - er det derimot ikke så lurt å bli hengende ved.

- De fleste har behov for en avklarende samtale eller to, men det er ikke spesielt lurt å gå stadig nye runder med det som var partneren. Man bør ganske raskt prøve å konsentrere seg om seg selv, forteller Thuen, som mener en av de største feilene man gjør etter et samlivsbrudd, er å tenke på hva den andre gjør.

- Det rettes ofte et enormt fokus på den andre - hva gjør han nå, hvem er han sammen med. Da blir man lite synlig i egne øyne. Det beste er å tenke på seg selv - hvor vil man være om to uker, to måneder eller et år?

Finn deg en ny
Han sier at dersom man bruker tid på å tenke gjennom det som skjedde, blir man også raskere klar til å gå inn i et nytt forhold.

- Det er sunt for den psykiske helsen. De som sier at de ikke orker tanken på en ny kjæreste har en ikke spesielt sunn innstilling. Det er bedre å slikke sårene sine og tenke at det er noen der ut man passer med.

Og det er forskjell på kvinner og menn også når det kommer til det å finne seg en ny partner.

- Menn er oftere raskere til å gå inn i et nytt forhold, men de er også ofte mindre reflekterte.

Lære av feilene
Mange blir derimot skremte fra å tørre å forelske seg igjen, men det advarer Thuen mot.

- Det er bra å komme seg inn i et nytt forhold. De som gjør det, klarer seg stort sett mye bedre enn de som blir værende alene, sier psykologen, som liker vel sier det er et men her.

- Stormer man inn i et nytt forhold uten å tenke seg om, risikerer man derimot å ta med nissen på lasset. Man bør bruke tiden etter et brudd til å reflektere over hvilken rolle man selv hadde og hva man selv bidro med i forholdet, hvorfor ting gikk som de gjorde. Ellers lærer man ikke noe av det, og man gjør de samme feilene på ny.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!

Kommentarer til denne saken