(SIDE2): «Per har løyet for meg i flere måneder før han forlot meg. Han har kommet hjem til ektesengen hver kveld, etter å ha vært med en kvinne vi begge kjenner - nå kan han glemme å få se sønnen sin mer, han er ikke skikket til å være i nærheten av en 10-åring!»

Har man blitt dumpet av partneren, er det ikke unaturlig å ønske hevn. Men selv om man er såret og sint, er det ikke så lurt å forsøke å påføre eksen de samme følelsene.

- Hevner man seg er det stor fare for at det bare bli verre, at nye konflikter kan oppstå. Men hevn er et primitivt behov vi har, så det er forståelig at man har lyst. Det betyr ikke at man skal leve det ut, sier psykolog og samlivsekspert Frode Thuen til Side2.

- Begynner man å agere på hevnlysten så kan ting komme ut av kontroll.

Offentlig skittentøyvask
Det å gjøre bruddhåndteringen svært synlig - å ta skittentøyvasken i offentlighet - er heller ikke noe som anbefales.

Man vinner neppe særlig sympati på det, selv om du er parten som har blitt forlatt og som de fleste vil ha medfølelse for.

- Det kan selvsagt være fristende når man blir sint og såret. Men tenk gjennom hva som er lurt å gjøre først. har man for eksempel barn sammen, er det ikke særlig lurt å gjøre vondt verre på den måten.

Samlivsbrudd
Halvparten av alle samliv ender med brudd - årlig ender 11.000 ekteskap i brudd, trolig enda flere samboerpar.

Rundt 20.000 barn berøres.

Samlivsbrudd øker risikoen for selvmord og innleggelse i institusjoner innen det psykiske helsevernet.

Undersøkelser viser at de med høy utdanning takler samlivsbrudd jevnt over bedre enn de med lav utdanning. Det samme gjelder for de som har fast jobb sammenlignet med arbeidsledige.

Det er flere kvinner enn menn som bryter ut av et forhold.

Denne uken gir Side2 deg en artikkelserie om samlivsbrudd. Hvordan vi dumper, hvordan det føles og hva man bør og ikke bør gjøre dersom partneren sier takk for seg.

Umodenhet
For er dere ikke bare to, men det også er barn involvert, er det flere parter å ta hensyn til.

- Det er viktig å prøve å unngå at eventuelle felles barn blir involvert i konflikten. Selv om man føler seg sviktet av partneren, må man prøve å skille mellom det og det at han eller hun likevel er en god forelder. Det er et tegn på modenhet hvor flink man er til det, og mange er det, men mange er dessverre også umodne på det området, og bruker barna.

For selv om man føler seg sviktet og bedratt, er det viktig å forsøke å kontrollere de sterke følelsene som kommer fram.

- Selv om det er vanskelig, så er det lurt å forsøke å ha en viss realistisk distanse til det og ikke la følelsene ta fullstendig overhånd. Det er lettere dersom man har noen å snakke med.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!