Gå til sidens hovedinnhold

Slik kommer du over ham

Dumpet? Her får du gode tips til å komme deg videre.

(SIDE2): Det er mange ting som gjør at det ikke alltid er like lett å komme over et brudd. Men ved å følge noen av disse tipsene fra nettstedet Glamour, kan det kanskje bli litt lettere.

«Null-kontakt-regelen»
Det er ikke bare selve bruddet som er tungt. Det kan være en rekke ting som bare er med på å forlenge smerten. Ofte er det tiden etterpå som gjør at det er vanskelig å gå videre.

Mange finner derfor på «gode» grunner til å fortsatt holde kontakten med eksen. I sin bok «Getting Past Your Breakup» skriver Susan J. Elliot at det beste er å innføre en null-kontakt-regel.

- For å virkelig komme deg videre, må du kutte all kontakt - både emosjonelt, fysisk og psykisk, sier hun.

Men det er lettere sagt enn gjort. Her er noen tips til å takle vanlige unnskyldninger for å kontakte eksen:

«Hvorfor kan vi ikke være venner?»
Det høres veldig hyggelig ut, men en eks blir sjelden en sann venn. I hvert fall ikke rett etter et brudd.

«Jeg må bare si en siste ting, for å forstå det»
«Closure» kan man aldri være sikker på å få, uansett hvor mange samtaler man har. Den beste avslutningen er derfor ofte å motstå trangen til enda en samtale, og bare gå videre.

Hvis du har ting som tilhører han, så gi det tilbake så fort som mulig. Da kan du ikke bruke dette som unnskyldning for å treffe han.

«Jeg vil være åpen for forsoning»
Det er naturlig å tenke at man har lyst til å bli sammen igjen - i hvert fall hvis man har det tungt og vanskelig.

Det kan også være en måte å holde motet oppe på, og ikke falle helt sammen. I noen tilfeller kan det skje at dere finner sammen igjen, men det er uansett viktig å ha tid fra hverandre for å se hva du egentlig føler.

Det er fort gjort å blande følelsene rundt det at du har mistet han og det at du faktisk vil ha han tilbake.

«Sex med en eks»
Det høres kanskje ut som en god idé fordi det er trygt og kjent, og dere kjenner hverandres behov. Men dette er bare med på å forlenge det uunngåelige, og gjør at du bruker lenger tid på å komme videre.

Selv om det er naturlig å tenke at du vil fortsette å ha kontakt med eksen, uansett grunn, er det best å bryte kontakten fullstendig.

Det er ikke noe hokuspokus at jo fortere du slutter å snakke med eksen, jo fortere kommer du over han.

Teknologirenselsen:
Det er ikke bare den emosjonelle og mentale delen som må omstruktureres etter et brudd. Også den teknologiske delen av livet ditt trenger en oppdatering - eller neddatering. Tenk over hvor mange steder egentlig eksen sin befinner seg i dine sosiale medier og i resten av din teknologiske hverdag.

Begynn med å slette søte og hyggelige mailer. Selv om det er fint å lese at en person du har elsket, har skrevet en nydelig kjærlighetserklæring til deg, og kan virke litt makabert å slette dette, er det nødvendig for at du skal komme deg videre.

Slett også søte sms-er fra telefonen din. Det er altfor lett å lese over noen søte meldinger før du legger deg og begynne å lure på om dette egentlig var riktig avgjørelse. Det er fort gjort å bare huske de hyggelige delen ved forholdet og idealisere hvordan det egentlig var.

Facebook er kanskje din verste fiende etter et brudd. Det er ingenting som er verre enn å se at eksen får meldinger av eller blir tagget i bilder med attraktive personer av det motsatte kjønn på veggen sin. I verste fall får du opp at han er i et nytt forhold. Det er rett og slett selvtortur, og du bør slette eksen som venn umiddelbart.

LES OGSÅ:1 av 10 dumpes på SMS

Hvis eksen din vil finne deg, vil han klare det. Og, gitt friheten til å leve uten konstante påminnelser om han, vil du enten lettere klare å komme deg over han eller se han i et nytt lys og bestemme deg for å ta kontakt.

Uansett vil ikke eksens fingeravtrykk over hele ditt teknologiske nettverk hjelpe deg å tenke klarere.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Tips for å komme deg videre:
Den verste delen ved at et forhold tar slutt, er at du ikke har det lenger. Vi blir forelsket i forelskelsen, og i det å ha noen. Vi kan bruke måneder og år på å analysere og overanalysere hva som gikk galt og hvorfor - uten å noen gang få noe fasitsvar. Du må lære å ikke trenge å svare på hvorfor for å komme deg videre.

For som regel finnes det ikke noe annet svar enn at det tar tid.

Ikke sleng dritt
Det hjelper verken deg til å komme videre, eller han til å ha et positivt etterinntrykk av deg. Dessuten er det ikke en tiltrekkende egenskap for en eventuell ny date.

Ta ansvar
Ofte skylder vi enten bare på oss selv, eller bare på han for at det gikk som det gikk. Ingen av delene hjelper egentlig noe særlig. Det kan være greit å skrive et brev til han, som du aldri sender, hvor du tar litt av ansvaret. Ved å være ærlig og skrive ned alt du tenker og føler, samt ta din del av ansvaret vil du skjønne at avgjørelsen sannsynligvis var til det beste.

Ikke vær et offer
Kvinner har en tendens til å være hjelpeløse og sårbare i filmer, og det er ikke helt annerledes når det kommer til forhold. Det er hyggelig å få sympati når du føler deg ensom og trist, men det vil ofte føre til at du blir mer sårbar.

Vær sterk og positiv. Dette er selvsagt lettere sagt enn gjort, men jo mer viljesterk du er, jo mindre er sannsynligheten for at du tar dårlige avgjørelser på et senere tidspunkt.

Husk på tipset om at om du tvinger deg til å smile, vil kroppen reagere med positive impulser, og til slutt vil du ikke trenge å tvinge smilet fram.

Jobb med deg selv
Etter et brudd et det fort gjort å forfalle litt. Både mentalt, psykisk og fysisk. Det er helt greit, og til og med kanskje sunt, å sitte inne i joggebuksa og sture for en periode. Men etter en stund er det på tide å komme seg ut i verden igjen.

Ta vare på deg selv, og lev et godt liv. (Dette er også den beste hevnen, om det er det du trenger)

Refokusér
Dette er kanskje det vanskeligste trinnet, fordi det betyr å innrømme at forholdet faktisk er helt over. Sett deg ned og lag en ny liste over prioriteringer - uten å inkludere han. Finn ut hva som er viktig for DEG. Gi din familie, dine venner, karriere og deg selv forrang .

Finn måter å fylle hullet etter eksen og prøv nye ting. Uansett hva du gjør - utelukk han.

Det er aldri lett å komme videre og å innse at det ikke ble dere to. Men nøkkelen til en avslutning er ikke å lete etter grunner og svar - det kan det hende du aldri får.

Gi deg selv lov til å gråte og støtte deg på venner. For en periode. Så tenker du på hvor mye tid du har brukt på å være i et forhold som ikke fungerte og på hvor mye tid og energi du har brukt på å sørge over at det ble slutt.

Nå er det nok. Nå kan du begynne å tenke fremover.

Kommentarer til denne saken