(SIDE2): Du har nesten garantert gjort det. Og kjæresten din har gjort det. Så godt som alle som har vært eller er i et forhold har gjort det.

Holde kjeft. Nærmere bestemt, gitt noen såkalt «silent treatment». Etter en krangel eller uoverensstemmelse så holder man helt munn og ignorerer den andre mer eller mindre fullstendig i en periode.

Men ny forskning viser at man bare gjør seg selv mer ulykkelig ved en slik fremgangsmåte.

LES også: - Vedlikeholds-sex er viktig
MER her: 10 ting som umiddelbart forbedrer forholdet ditt

Forsvarsmekanisme

Og professor I psykologi, Keith Sanford ved Baylor University's College of Arts & Sciences i Texas, sier det å trekke seg unna er det verste man kan gjøre mot forholdet.

- Det er en forsvarsmekanisme mennesker bruker når de føler de blir angrepet, og det er en direkte sammenheng mellom å trekke seg unna og å føle mindre tilfredsstillelse med forholdet som helhet, sier han.

- Å trekke seg unna når partneren kritiserer eller klager er en måte å unngå det som oppfattes som en trussel, og gjør oss ulykkelige. Så godt som alle gjør det nå og da, men man ser det mer i ubalanserte forhold, der det er et ønske om å beholde autonomien, kontrollen og distanse.

«Vit hva jeg tenker»

Å trekke seg unna er en vanlig måte å reagere på følelsesmessig, men det er altså med på å undergrave forholdet. Nesten like ødeleggende for forholdet er det når man forventer at partneren skal skjønne hva man føler.

De er oftere nervøse, og føler seg mer oversett enn truet.

- De bekymrer seg for hvor mye partneren elsker dem, og det assosierer med å bli oversett. Man føler seg trist, såret og sårbar, sier Sanford.

LES også: 5 ting kvinner ikke vet om menn og sex
OG her: - Utroskap er genetisk

Og de to typene finner man ofte sammen. Den ene er av typen som trekker seg unna, mens den andre krever.

- Jo mer den ene krever og klager, jo mer vil den andre trekke seg unna.

Men professoren sier det ikke betyr at alt er dødfødt fra starten. Man må selv være klar over hva man gjør, og så finne mer konstruktive og hyggelige måter å løse konflikter på. Selv om det ofte er lettere sagt enn gjort.

Ulykkelig resultat

Men det er kanskje ikke så dumt å prøve – for forskerne fant, etter å ha snakket med nærmere 3000 gifte par og kjærester, at de som forventer at partneren skal lese tankene deres, også er mer ulykkelige i forhold.

Og de som trekker seg unna og kjører «silent treatment» gjør det for å unngå å håndtere kritikk, som igjen fører til dårlig kommunikasjon og som uunngåelig fører til at forholdet blir et ulykkelig et.