(SIDE2): Det ble inngått 21.700 ekteskap i 2006, samtidig ble 10.600 ekteskap oppløst ved skilsmisse. Hele 11.000 barn under 18 år opplevde at foreldrene ble skilt, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Av de 11.000 barna som opplevde skilsmisse, var omtrent halvparten av barna i aldersgruppen 6-12 år.

Men hvorfor er det så vanskelig å holde sammen, og hva er grunnen til at halvparten av oss bryter ut og ikke orker å leve sammen med den personen vi lovet å elske og ære i gode og onde dager?

- Slutter å snakke sammen
- Det er mange grunner til at folk går fra hverandre, men nøkkelord for å få et parforhold til å fungere er kommunikasjon. Det å sette av tid til hverandre og å fortsatt være opptatt av hvordan den andre har det er viktig, mener samlivsterapeut i Familiehjelp.no, Lars Fengsrud.

- Vi opplever at par slutter å snakke sammen om forventninger og hva som skjer.

Fordi barn og karriere tar mye av tiden er det desto viktigere å snakke sammen når man har anledning, men det er ofte slik at den daglige kommunikasjonen svikter.

- Å sette av 30 minutter hver uke til å spørre partneren din hvordan han eller hun har det og hva partner din er opptatt av for øyeblikket er viktig, sier Fengsrud.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Romantikk og kreativitet
Det å være romantisk, kreativ og morsom er også essensielle stikkord, og du bør ikke på noen måte ta partneren for gitt.

- Det er viktig å vise en genuin interesse for partnerens liv, sier han.

Grunnen til at så mange fortsatt skiller seg forklarer samlivsterapeuten med at livene våre har endret seg mye de siste tiårene.

- Det er liten tvil om at livet og hvordan vi lever har endret seg. Det er større mobilitet, vi flytter mer og det er flere kvinner i arbeidslivet nå sammenlignet med for 50 år siden.

Fengsrud understreker at det er mer som sliter en i ulike retninger nå enn før. Terskelen for å gå fra hverandre nå er også lavere. Det viser skilsmissestatistikker, sier han.

Samlivsterapeut Hans-Petter Karstad ved Balderklinikken mener mange har feil holdning.

- I begynnelsen er det jo greit fordi alt er spennende, nytt og man er forelsket. Når den verste forelskelsen har lagt seg må man begynne å jobbe med forholdet. Noen tror at forholdet skal gå av seg selv hvis man har funnet den rette. Men slik er det ikke. Det blir helt feil fokus. Man må heller være løsningsorientert.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Mange par som søker hjelp hos ham har kommunikasjonsproblemer.

- En typisk problemstilling er at hun savner følelser og at forholdet blir prioritert, mens mannen i forholdet reagerer på andre ting. Ofte har mannen veldig lave forventninger og krav til forholdet. Felles for begge parter er utroskap. Og det oppdages alltid på samme måte. På sms, sier han.

Barnevakt er viktig
Det absolutt viktigste for forholdet er å ha barnevakt ofte om man har barn. Ta seg tid til hverandre.

- Kom dere ut på byen sammen, gå på restaurant og viktigst av alt; bli med på det den andre har lyst til. Begge må tilpasse seg og jenke seg for den andre, sier han.

- For unge par er det viktig å være føre var og kontakt gjerne en samlivsterapeut i forkant av problemene enn for sent, sier han.

LES MER HELSE HER

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!