(SIDE2): Mange har kanskje opplevd å bli betatt av en annen, selv om man er i et forhold. Det kan føles veldig forvirrende og vanskelig. Ekstra forvirrende er det nok om forholdet i tillegg fungerer godt, og man elsker partneren sin.

LES OGSÅ: 8 tegn på at han ikke er typen til å være utro

- Det å bli betatt og forelsket er en helt naturlig ting, selv om man lever i et godt parforhold. De fleste vil oppleve det en eller flere ganger i livet. Det er hvordan man forholder seg til disse følelsene, som er avgjørende i forhold til utroskap, sier samlivsterapeut Trine Huseby til Side2.

Hvorvidt man faktisk handler på disse følelsene, kan handle om flere ting, tror Huseby.

LES: Slik overlever forholdet utroskap

- Det kan handle om selvdisiplin, impulskontroll og personlige egenskaper, som for eksempel behov for lidenskap og spenning. I tillegg handler det om graden av tilknytning til partneren sin, og personlige verdisett.

Sosiolog Eric Anderson mener derimot at utroskap ikke handler om hvorvidt man elsker partneren eller ikke, men om biologi.

To vanlige forklaringer

Når Huseby diskuterer utroskap med sine klienter, er det ofte to forklaringer som går igjen.

- Den forklaringen jeg oftest hører, er: klarte ikke motstå spenningen, tiltrekningen. Så ikke konsekvensene, angrer oppriktig og ønsker å vinne tilbake partnerens tillit, sier Huseby, og fortsetter:

- En annen forklaring jeg hører er: har blitt forelsket og ønsker å leve sammen med den personen man har møtt. Er helt ferdig med tidligere partner og ønsker i minst mulig grad å snakke om det.

LES: Bør du slette eks-kjæresten fra Facebook?

Personlighetstrekk hos de som er utro

Psykolog Peder Kjøs mener utroskap ofte handler om det å ha muligheten.

- Ofte handler det om å ha mulighet til å gjøre det og å slippe unna med det. Samtidig finnes det jo noen som ikke gjør det selv om de har mulighet, men det tror jeg handler mye mer om hvordan man har det i det parforholdet man er i, sier Kjøs.

- Kan du si noe om hvilke personlighetstrekk man ofte finner igjen hos de som er utro?

- Det er vanskelig å si noe spesifikt, men de som er notorisk utro er gjerne impulsive og lite samvittighetsfulle. Er man en samvittighetsfull, ryddig og lite impulsiv person, så velger man gjerne partner deretter også, og sjansen er nok mindre for at en slik person velger å være utro.

En gang utro, alltid utro?

De fleste kjenner til uttrykket «en gang utro, alltid utro», men er det noe sannhet i det?

Nei, mener Kjøs.

- Det er veldig mange som kan være utro både en og to ganger, uten at det betyr at de alltid vil være utro. Men det finnes jo de som er utro igjen og igjen, og da er det noe annet. Kanskje man kan si «tre ganger utro, alltid utro»?

LES: Disse personlighetstrekkene går igjen hos de som er utro

Satse på at det går bra

Forskning viser at kvinner og menn bekymrer seg for ulike ting når det gjelder utroskap. For hva er egentlig verst: at kjæresten har sex med en annen, eller at kjæresten utvikler følelser for en annen?

Uansett så kan man aldri garantere seg mot utroskap, mener Trine Huseby.

- Det kan skje den som minst venter det. Jeg tror en god holdning i et parforhold, er å investere i forholdet, gi hverandre tillit og satse på at det går bra, sier Huseby.

Hun påpeker likevel at man kan gjøre veldig mye som par for å unngå utroskap. Det har hun skrevet mye om på sin egen blogg.

- Det handler om å styrke de følelsesmessige båndene til partneren sin og å opprettholde klare grenser overfor andre.


LES OGSÅ: - Klining er utroskap!

OG: Derfor er kvinner utro - og slik kan du forhindre det