(SIDE2): Uttrykket «en gang utro, alltid utro» stemmer ikke nødvendigvis, men psykologene er enige om at de som er notorisk utro gjerne har en del personlighetstrekk til felles.

LES OGSÅ: 8 tegn på at han ikke er typen til å være utro

Men det finnes mange som er utro bare én gang, uten å nødvendigvis gjenta det senere i livet. Årsakene til utroskap kan være mange, og enkelte mener at utroskap ikke handler om hvorvidt man elsker partneren eller ikke, men om biologi.

- Ingen quick-fix

Det finnes mye man kan gjøre for å forebygge utroskap, mener samlivsterapeut Trine Huseby, som også har skrevet mye om tema på bloggen sin.

Men hva gjør man hvis utroskapet er et faktum? Er det i det hele tatt noen vits i å kjempe for forholdet?

Ja, mener Huseby. For noen par er det absolutt mulig å fikse forholdet etter utroskap, hvis man er villig til å kjempe sammen.

- Det man gjerne legger i å «fikse» forholdet, er å gjenopprette tillit og å styrke tilknytning. Så her snakker vi ikke quick-fix, altså. Dersom begge har et ønske om å fortsette forholdet, går man gjennom en prosess der man skritt for skritt bearbeider og gjenoppretter, sier Huseby til Side2.

- Det føles som jeg er i fritt fall

Utroskap er et alvorlig tillitsbrudd, og alle som har opplev utroskap vet hvor sårende det er.

- Det som rystes ved utroskap, er tryggheten på at man er elsket og vissheten om at det er oss to. Fremtiden er usikker og tanker og følelser blir et eneste stort kaos. En kvinne som oppdaget at mannen var utro, uttrykte det på denne måten: «Det føles som jeg er i fritt fall», sier Huseby.

Samtidig mener Huseby at den som har vært utro også kan opplevende en tilsvarende krise.

- Uten å ha sett rekkevidden av en handling, kan man ha satt hele sin tilværelse og fremtid på spill. De to partene har veldig ulike utgangspunkt etter utroskap; den ene har begått utroskap og den andre har blitt utsatt for det. Det de allikevel har til felles, er et grunnleggende behov for trygghet, å være elsket og å bli forstått.

To ytterpunkter

Huseby opplever ofte at par kommer til henne og ber om hjelp til å fikse forholdet etter en av partene har vært utro. Men er det mulig å finne tilbake til hverandre etter et såpass alvorlig tillitsbrudd?

Ja, sier Huseby, men påpeker at det kommer an på parets motivasjon, og på deres personlighet og relasjon. Hun illustrerer poenget med to ytterpunkter:

-Et par møtte meg til tre samtaler etter utroskap. De snakket selvsagt mye sammen på egenhånd også. Hendelser ble bearbeidet, tiltak iverksatt og tillit gjennopprettet. De planla bryllup. Et annet par kjempet intenst i et år uten å få tillit og trygghet på plass, og ga opp. Heldigvis har jeg sett tilstrekkelig mange par som lykkes, til at jeg kan møte hvert nytt par med håp.

Forholdet blir aldri det samme

Men uansett om man finner tilbake til hverandre, så blir forholdet aldri det samme igjen, mener Huseby.

- Når den man trengte å stole mest på i hele verden, bidro til den største utryggheten man kunne oppleve, setter det varige spor. Bilder har festet seg til netthinnen, hendelser og handlinger vil ikke bli glemt. Men man kan tilgi og man kan reparere.

Enkelte par kan til og med komme styrket ut av opplevelsen.

- Noen par opplever en sterkere tilknytning og et mer solid forhold enn de hadde før utroskapen.

LES OGSÅ: 5 folk i forhold forteller hvordan det var å være utro