Gå til sidens hovedinnhold

Sammenlignet med Ibsen

Lars Saabye Christensens «Modellen» har blitt historisk før utgivelsen, og får nå panegyrisk mottakelse av kritikerkorpset.

6. september kommer en av de bøkene det er knyttet mest forventing til denne høsten. «Modellen» varforhåndssolgt til hele seks land allerede to måneder før utgivelsen.

- Det er temmelig sjelden for en norsk forfatter. Vi kjenner ikke til flere tilfeller i Cappelen, sa informasjonssjef Ingunn Lindborg i Cappelen forlag til TV 2 Nettavisen.

- Føler ikke presset
Selv har Saabye Christensen ikke latt seg påvirke av oppstyret:

- Jeg føler på ingen måte noe press fremfor en boklansering som dette. Det er et privilegium at folk venter på en ny roman fra meg. For meg handler det om å ha disiplin nok til ikke å tenke på det, sa han til TV 2 nettavisen da vi møtte ham under Cappelens høstlansering.

LES ALT OM HØSTLANSERINGEN HER

- Overgår de fleste
Nå er de første anmeldelsene ute, og det spares ikke på superlativene.

- Tidligere har han blitt sammenlignet både med Irving, Woody Allen, Hamsun. I denne boka er den (over)tydeligste inspirasjonskilden - bortsett fra diverse «Faust»-forfattere - Henrik Ibsen, skriver Dagbladets anmelder som konkluderer med:

- For han overgår de fleste, Saabye Christensen, med denne boka.

Også Dagsavisen skryter så blekket spruter:

- En storlinjet, mørk og uimotståelig leseopplevelse (...) «Modellen» er en roman fylt til randen av hjerte og smerte – i ordenes sanneste betydning.

Klassisk tematikk
«Modellen» handler om den 50 år gamle kunstneren Peter Whil som har fått beskjed om at han skal bli blind. Vi følger ham i noen måneder, rammet inn en tematikk som tar opp den klassiske konflikten mellom kunsten og livet.

Selv om han har utgitt bøker i en årrekke, var det «Halvbroren» som ble en døråpner for Saabye Christensen på det internasjonale marked. Boka ble nominert til nordisk Råds litteraturpris, og det planlegges nå å lagetv-serie av historien .

Reklame

Husker du disse to idiotene?

Kommentarer til denne saken