BARCELONA (Lyd & Bilde): 5.963 mennesker. Så mange gjester hadde Samsung invitert til lanseringen av "The Next Galaxy", som fant sted i Centre de Convencions Internacional de Barcelona i forbindelse med Mobile World Congress. Nåvel, helt så mange var vi ikke, men rundt 3.000 mennesker, heriblant hundrevis av journalister fra hele verden, er fortsatt ikke få.

Foran de lukkede dørene til kongressalen, hvor pressefolkene ventet på å bli sluppet inn, utspilte det seg scener som snarere ga mer assosiasjoner til pubertale tenåringsjenter som venter på en Justin Bieber-konsert enn noe man ville ha forventet å se i forbindelse med lanseringen av en mobiltelefon.

Bedre ble det ikke da dørene endelig åpnet seg, og vi alle styrtet inn i salen for å sikre oss en plass så tett på scenen som mulig. Samsung hadde like godt leid inn et helt symfoniorkester til å varme opp for oss, mens vi ventet på aftenens hovedattraksjon. Det ble sannelig ikke lagt fingre i mellom. Og da toppsjefen for Samsungs mobildivisjon J. K. Shin kom på scenen, ble han møtt av en applaus som var en rockestjerne verdig.

Og så kom det vi alle hadde ventet på. Introduksjonen av det nye vidunderet, Samsung Galaxy S5. Lanseringen har vi allerede skrevet om, så den hopper vi bukk over i denne sammenhengen og spoler frem til tidspunktet hvor presentasjonen var forbi, og dørene gikk opp til området hvor man kunne få lov til å prøve og leke med de nye produktene.

Her kunne vi endelig få fingrene i den nye Galaxy S5, og hvis vi skal være helt ærlige, så hadde vi vanskeligheter med å få temperaturen til å stige. Enda mindre å få diverse kroppsvæsker til å koke.

For selv om Samsung startet presentasjonen med å love at man hadde lyttet til forbrukerne som “ikke ville ha teknologi som fikk øynene til å poppe ut av hodet”, så er det rikelig med nye funksjoner i den nye flaggskipsmodellen. Lynrask autofokus, forbedret HDR, mulighet for å endre fokus etter bildet er tatt er blant kameranyhetene. I tillegg kommer diverse nettverksteknologier, som blant annet skal kunne gi ekstremt raske nedlastinger av store mengder data. Og en funksjon som Ultra Power Saving Mode, som kan skru av alle bortsett fra de mest grunnleggende telefonfunksjonene, så strømmen kan holde i inntil 24 timer, selv om det kun er få prosent strøm igjen på batteriet.

Så har telefonen også fått en fingeravtrykksleser som hovedkonkurrenten iPhone 5S fra Apple, selv om Samsungs avleser later til å fungere mer i stil med den som sitter på baksiden av HTC One Max, hvilket innebærer at man skal stryke fingeren over den for at den skal lese fingeravtrykket. Hva iPhone 5S – og ingen annen smartmobil for den saks skyld – til gjengjeld ikke har, er en hjerterytmeskanner, hvilket er nettopp hva Galaxy S5 har sittende på baksiden under kameraet.

Med andre ord har Samsung likevel, tradisjonen tro, proppet det nyeste medlemmet av Galaxy S-familien med funksjoner og utstyr i så stort monn, at det er for tidlig å vurdere om de vil bli anvendt av brukerne, om de faktisk fungerer som de skal, og om de overhodet gir mening.

Alt det hadde vi i tankene da vi fikk fatt i vårt første, vaskeekte eksemplar av Galaxy S5, men da vi så sto der med den nye telefonen i hånden, ble vi umiddelbart slått av hvor mye den ligner forgjengeren. Bortsett fra at den har blitt større, tyngre og tykkere. Og så har skjermen blitt større, uten at oppløsningen har endret sig. 145 gram veier Galaxy S5, mens Galaxy S4 med sine 130 gram var en smule mer lett på tå! Og 0,2 mm tykkere enn forgjengeren er Galaxy S5 også med sine 8,1 mm. Riktignok er ingen av delene noen katastrofe, og kjensgjerningen er at den største forandringen er den nye designen, som vitterlig gjør Galaxy S5 mer behagelig å holde i hånden. Om det dermed er snakk om en moderne “glam look”, som Samsung kaller det, vil vi overlate til folk som har peiling på den slags å vurdere. Vi er bare glade for at den ikke virker fullt så billig og plastaktig som flere av forgjengerne.

Men tilbake til funksjonene. Vi hadde vanskelig for å på stedet vurdere veldig mange av de nye mulighetene, derfor viser de fleste av bildene i denne reportasjen ting som vi kunne se med det blotte øyet – og derfor fotografere. For eksempel den nye hjemmeskjermen, My Magazine, som minner om HTC One’s BlinkFeed. Eller det nye Kids Mode, som er et barneområde av telefonen, som mor og far kan innrette til de små.

Bildene taler ett språk, men tankene går sine egne veier, og det var først et par timer etter lanseringen, som vitterlig var temmelig overveldende, at vi begynte å tenke en del over ting. Som for eksempel, at hjemmeskjermen – som tidligere nevnt – minner mye om HTCs Blinkfeed. Og at vi kjenner Kids Mode fra da vi testet Windows Phone 8X fra HTC. Så er det dette med fingeravtrykkleseren, som kan brukes til mobilbetalinger. Det kjenner vi fra iPhone 5S. Sony var først med vann- og støvavvisende telefoner med Xperia Z og Z1, og de aller fleste av Samsungs “nye” kamerafunksjoner har vi også møtt på i andre sammenhenger. Galaxy S5 kommer for eksempel ikke til å lære Nokia Lumia 1020 mange nye triks.

Og det er her vi inntil videre har landet. Den første magefølelsen føles riktig, etter at vi har hatt tid til å tenke oss om. Samsung Galaxy S5 virker som et produkt som har latt seg inspirere (så har vi ikke sagt for mye) med armer og bein av alle konkurrentene. Og nå har det hele blitt samlet i én pakke. Det kan hende at vi, når vi tester telefonen, blir enige med oss selv om at det har blitt gjort i en god saks tjeneste, og at Samsung Galaxy S5 vitterlig er den beste smartmobilen på markedet. Men akkurat nå føler vi oss en smule overkjørt, og hjerterytmen får vi ikke til å stige all verden. Heller ikke hvis vi prøver hjerterytmeskanneren på baksiden av Galaxy S5. Og den har Samsung til og med funnet på helt selv!

Artikkelen er først publisert på Lyd & Bilde. Les også:

Galaxy S5: Det trodde vi – dette fikk vi

Samsung gir oss tre ting på én gang!

Samsung Galaxy S5 lansert

Her er Nokias Android-mobiler