(SIDE2/San Francisco): - Hvem sa du? Nei de har jeg aldri hørt om. Er de her nå? Jeg kan ikke si jeg har lest noe i avisene om verken dem eller denne konferansen heller, innrømmer Zack (23), som akkurat er ferdig for dagen på iskrembaren Bi Rite Creamery i San Francisco.

- Masse blondiner
I anledning arbeidsmøte «Young leaders Summit» er kronprinsparet invitert av UNAIDS til et fire dagers arbeidsmøte for 40 unge ledere fra ulike deler av verden for å diskutere aids. Selve møte foregår rett utenfor storbyen San Francisco, i Silicon Valley, men her i San Francisco er det lite som vitner om kjennskap til det rojale besøket fra Norge, verken i avisene eller blant hvermannsen.

- Det visste jeg ikke, sier Dion (42) når jeg spør om han kjenner til det norske kronprinsparet og forteller at Haakon også gikk på skole i Berkeley rett utenfor San Francisco tidligere.

Dion driver Bed & Breakfast stedet Village House In og er ute og går med kjæresten fra Australia, Rino (34).

- Jeg trodde Mary var kronprinsesse i Norge, sier australske Rino.

- Nei det er i Danmark, opplyser jeg og spør om de vet noe særlig om det lille landet Norge på verdens nesten nordligste utpost.

- Jeg vet at dere har masse blondiner der oppe, ler Dion. Også har dere god laks og nordmenn drikker mye øl! Dessuten danser dere veldig rart. Det har jeg sett flere bevis på og det er ikke et vakkert syn.

- Kjenner du til noen band fra Norge? A-ha kanskje?

- Ja ja, stemmer det. A-ha er jo fra Norge.

- Ja, de er vår stolthet på en måte.

- Ok, men de ergrer meg bare veldig. Enkelte ting funker ikke og den musikken er utrolig irriterende.

- Men Abba var jo et bra band, skyter Rino inn.

- De er fra Sverige, sier jeg.

- Men Saab da. Det er et norsk bilmerke, er det ikke? spør Dion.

- Nope, dessverre, svensk det også.

- Monarki?
Jeg tar turen videre og stopper opp for å høre om eieren av Fayes Video, Rhiannon (28), har hørt noe om konferansen eller det celebre norske besøket.

- Har du hørt at det foregår en Aidskonferanse i Silicon Valley med besøk av kronprinsen og kronprinsessen fra Norge akkurat nå?

- Nææi, det har jeg ikke hørt om... oi burde jeg kanskje det, sier hun usikkert.

- Ikke noe problem, men vet du noe om vårt lille land Norge?

- Ja jeg vet litt, sier hun brydd. Jeg håper du ikke fremstiller meg som en dum amerikaner nå. Jeg vet i hvert fall at dere har et fantastisk velferdssystem. Det er jo det beste i verden! Jeg vet også at det er veeeldig kaldt der og at det er masse søte jenter der oppe. I Sverige og Norge. Det er dere jo verdenskjent for.

- Men visste du at vi har monarki i Norge?

- Nei, jeg trodde dere hadde en kvinnelig president jeg.

- Nei, det var på Island. Vet du om noe annet norsk, kanskje innenfor musikk eller film eller noe?

- Hmmmm, ja The Knife, er ikke de fra Norge da?

- Nei, fra Sverige. Men det er uansett ikke så langt unna. Vi skulle kanskje ønske de var fra Norge, sier jeg og tenker at de svenskene, de får det til. Ericsson, IKEA, ABBA, The Knife, Saab også videre. Det eneste vi kan gjøre er vel å være glad for at vi på en måte er en del av det. Vi er jo Skandinavia, og de fleste amerikanere ser på oss som ett.

Ingen spalteplass
Heller ikke den største avisen, San Francisco Chronicle, vier det norske kronprinsparet eller konferansen spalteplass.

Intensjonen med aidskonferansen er at unge ledere på ulike arenaer skal kunne diskutere tilnærmingen til Aidsarbeidet på tvers av verdensdeler, kulturer, erfaring og ståsted, skriver kongehuset på sine sider.

Kronprinsessen har siden 2006 vært spesialutsending for UNAIDS og Kronprinsen er ambassadør for UNDP.

Om paret har litt fritid mellom øktene kan det hende de benytter muligheten til å besøke noen av Haakons gamle venner fra studietiden ved Berkeley også.

Følg med på siste nytt innen helse her.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her