(Norsk debatt)

Se på grafikken på bildet av Sandra Borch. Hennes parti har sittet i seks ulike regjeringer de siste drøye femti årene, og i hele den perioden har gårdsbruk blitt lagt ned over hele landet.

Poenget er ikke at det er Senterpartiets skyld, men at dette er tunge trender som ikke lar seg snu av en blid partileder og slagord om å ta hele landet i bruk.

For å ta noen fakta:

  • I de minst sentrale kommunene er 1/3 av de sysselsatte ansatt i det offentlige.
  • Rundt 60 prosent av verdiskapningen i landbruket er importvern og offenlig støtte.
  • De unge flytter til byene - landsbygda foreldes og vil få skrikende mangel på helse- og sosialarbeidere.

For å gni det inn: Dette er utviklingstrekk som har pågått med og uten Senterpartiet i regjering. Fraflyttingen og forgubbingen startet på ingen måte med Erna Solberg. Tvert imot bruker samfunnet 40-45 milliarder kroner hvert eneste år på en politikk som ikke virker.

Synes du dette, går bra Sandra Borch?

Albert Einstein definerte galskap som å gjøre det samme og samme om og om igjen, og forvente nye resultater.

Å konstatere at utviklingen er dyr og går i feil retning, er ikke det samme som å ville bygge ned distriktene (slik Sandra Borch tror).

Å se sannheten inn i øynene, er ikke det samme som å like det man ser.

Men jeg vil heller mislykkes på en billig måte, enn å fortsette å kaste milliarder ut av vinduet år etter år, slik Sandra Borch i praksis foreslår.

Mitt kjernespørsmål er hvorfor vi skal fortsette å bruke milliarder av kroner på å betale folk for å bo på steder de ikke har lyst til å bo. Tallene fra det såkalte distriktsdemografiutvalget er deprimerende lesning. Norske bygde ligger an til å bli vakre aldershjem, er kortversjonen.

Les også: Hvorfor skal vi betale folk for å bo på steder de helst har lyst til å flytte fra?

Den nøkterne gjennomgangen fikk Senterparti-politiker Sandra Borch til å se grønt, og hun faller for fristelsen til å skyte på pianisten og kommer med slagord og besvergelser som løsning.

Les også: - Løft blikket fra egen navle, Stavrum!

Sandra Borch påstår allerede i ingressen at «Nettavisens redaktør, Gunnar Stavrum, tar til orde for å bygge ned distriktene». Feil. Det jeg tar til orde for er at å slutte med en dyr politikk som ikke virker.

Så gjentar hun en typisk Senterparti-øvelse, nemlig å anbefale meg (og andre kritikere) «å komme seg ut av kontoret sitt i Akersgata og sett det Norge generasjoner har vært med å bygge opp. En god miks av byer, tettsteder og distrikt».

Senterpartiet har hatt stor suksess med å være en kritiker som slipper unna kritiske spørsmål.

Les også: På høy tid å stille vanskelige spørsmål til Senterpartiet og Trygve Slagsvold Vedum

Det underliggende budskapet er at ingen kjenner Norge som Senterpartiet, og at kritikerne må komme seg ut av kontoret. For å slå tilbake, så bør Sandra Borch komme seg ut av sin fantasiverden på Stortinget og forholde seg til virkeligheten slik den er i offisielle statistikker og på grasrota.

I motsetning til Sandra Borch har jeg levd en stund og sett en del av dette landet. Jeg er født i Kristiansand, oppvokst i Bergen, senere i Kristiansand og har bodd mitt voksne liv på Vestlandet og i Oslo, og tilbragt mye tid i Valdres og resten av landet.

Når jeg blir kritisert av en politikerbroiler for ikke å ha sett Norge, så er det litt komisk.

Men la oss finkjemme Sandra Borchs innlegg for å se hennes løsning på de store utfordringene den norske landsbygda står overfor. Det er langt mellom de konkrete forslagene, men følgende kan dras ut:

  • En nasjonal politikk som på nytt løfter både byen, bygda og alle landets innbyggere.
  • Senterpartiet tror på hele Norge, og at tjenester skal være nær folk.
  • Alle skal kunne leve gode liv uansett hvor de velger å bosette seg.

Abrakadabra!

Det eneste som mangler er ønske om fred, frihet og alt gratis. Samt godt vær.

For å si det rett ut, så er dette tynn suppe, Sandra Borch!

PS! Hva mener du om diskusjonen? Skriv et leserbrev!