(SIDE2): I dag feires Luciadagen tradisjonen tro med barnetog, glitter, lussekatter og lys i barnehager og skoler over hele landet.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Flere hundre tusen barn er involvert, og mange foreldre vil komme for sent til jobben. Er du en av dem? Send ditt beste bilde til side2@nettavisen.no

Derfor feirer vi
Vi feirer Luciadagen til minne om den katolske helgenen Lucia som skal ha lidd martyrdøden 13. desember på 300-tallet. Da kristendommen kom til Norden ble dette en merkedag på primstaven, og ble blandet med eldre tradisjoner.

Mange velger likevel å feire dagen i dag, da selve Luciadagen er i helgen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ifølge folketroen var denne dagen den lengste og mørkeste natten i året, og tradisjonen med «Lussinatta» oppsto. Da var onde makter på ferde for å gjøre skade på mennesker og dyr, og man søkte hjelp i Lucia, vintersolvervets helgen. Derfor går barn med lys i toget.

Luciafeiringen er spesielt stor i Sverige, men skoler, eldresentre og arbeidsplasser i Norge vil også få besøk av barnetog i dag. I toget synger man også Luciasangen, første vers går slik:

Svart senker natten seg
i stall og stue
Solen har gått sin vei,
skyggene truer.
Inn i vårt mørke hus
stiger med tente lys
Sancta Lucia, Sancta Lucia

Om du i tillegg lager lussekatter får du en fin ramme rundt feiringen.

Slik lager du lussekatter
Å lage lussekatter er en hyggelig tradisjon. Gjærbaksten skal formes som små kringler, og er tradisjonelt gule fra safranen som benyttes i bakingen.

Ingredienser

  • 2 egg
  • 2 dl sukker
  • 150 gram smør
  • 5 dl melk
  • 1 kilo hvetemel
  • 1 teskje salt
  • 1 gram safran
  • 75 gram gjær
  • rosiner

Artikkelen fortsetter under bildet.

Slik går du fram

Smelt smør, ha det i melken og varm til romtemperatur. Løs opp gjæren i væsken. Pisk eggene og sukker og bland det i væsken. Bland salt, safran og det meste av melet i deigen og kna den godt. Legg et klede over og la den heve på lunt sted til dobbelt størrelse.

Elt deigen ut på et bord drysset med mel. Bak ut lussekatter og la dem heve på plate i 20-30 minutter (dekket med klede). Når de er ferdig hevet pensles med sammenpisket egg. Bruk rosiner som pynt.

Stekes midt i ovnen på 225°C.

Side2 gir deg daglige juletips fram mot jul!

Tidligere artikler i jule-serien
1. desember: Feir jul på rojalt vis
2. desember: Slik får du hvit jul
3. desember: Fyll hjemmet med juleduft
4. Desember: Juletips fra interiøreksperten
5. desember: Moderne og nostalgisk
6. desember: La det glitre i hjemmet
7. desember: Spiselig julepynt
8. desember: Pynt med friske blomster
9. desember: Jul ute og inne
10. desember: Helse i en liten kopp
11. desember: Rødt og overdådig