Denne gangen er det altså boblene som får hennes fulle og hele oppmerksomhet. 101 forskjellige varianter fra hele verden blir presentert og vurdert i denne usedvanlig smakfulle boka.

I tillegg til champagne, serverer Døscher også crémant, cava og prosecco og hun tar oss med til land vi egentlig ikke forbinder med bobler: England, Sør-Afrika, Tasmania, Canada, Moldova, Russland, Sverige og……Norge, nærmere bestemt i Lier ved Drammen.

Diverse drinker basert på bobler og hva slags remedier man «trenger» for servere bobler på best mulig vis, er også en del av boka som åpenbart er laga med store doser kjærlighet.

6 prikker

Sara Døscher

Sprudlende!

Gyldendal

Ingvild Tennfjord er nok kongerikets mest leste vinekspert og nyter stor respekt - og det med rette. Hvilket nummer i rekka dette er av Norges beste vinkjøp-bøker, vet jeg ikke - uansett synes jeg bare Tennfjord skal fortsette med suksessformelen med evighetens perspektiv. Dette er nemlig nok en gang flott veiledning i et univers der de fleste av sliter en smule - kanskje et helt brød også som Øystein Sunde sa det så presist.

Såvidt jeg skjønner bruker Tennfjord den samme vellykka malen som tidligere og vi starter like godt med ei bruksanvisning på hvordan boka kan brukes. Hun orienterer oss om nykommere, sikre vinnere - også til dating, gode pappviner osv.

Hva som passer til ei slunken lommebok og hva som er den perfekte gaven forteller hun oss og Tennfjord er av typen vi tror på. Mat- og vinkombinasjoner til alle mulige settinger og vin til forskjellige årstider er også en viktig del av boka.

Tennfjord snakker til alle fra den glade amatør til den mer avanserte og lurer du på hvordan du skal ta deg frem i vinnisset i 2002, så finner du de fleste svara her.

5 prikker

Ingvild Tennfjord

Norges beste vinkjøp 2022

Kagge Forlag

Firmaet Pepper AS i Skiptvet i Østfold har spesialisert seg på meget flotte coffee table-bøker når det gjelder mat - se matbokanmeldelsen annet sted på nettavisen.no. Nestoren når det gjelder vinjournalistikk her hjemme, Geir Salvesen, har i forlengelsen av matboka «Stjernedryss over Norge» laga «Vinmagasinet Harmoni» og tatt for seg 70 av rettene fra boka og anbefaler passende vin. Det er gjort på det sedvanlige viset Salvesen har skjemt oss bort med i 26 år, men det er også mye annet her som står helt på egne bein.

Sammen med ølekspert Espen Smith har Salvesen laga magasinet «Aqua Vitae». Der tar de for seg champagne, drinker, akevitt, øl, cider og vin.

Her får vi blant annet et lynkurs i brygging av sider i fem trinn, vi får vite hva vi skal se etter/spørre om når det gjelder vinvalg på restaurant og vi få råd om hva slags øl/vin vi bør velge til ymse retter. Og mye, mye mer.

Nok en gang er dette smakfullt gjort - Salvesen og Smith vet jo avgjort hva de snakker om, men heller ikke her ville det skada om skriftstørrelsen var noe større.

5 prikker

Vinmagasinet Harmoni

Geir Salvesen

Pepper AS

5 prikker

Aqua Vitae

Espen Smith/Geir Salvesen/Pia Strømstad

Pepper AS

5 prikker