(SIDE2): Sarah Ferguson (52) skapte stor medieoppmerksomhet i 2008 da hun sammen med ITV lagde dokumentarfilm om barnehjem i Tyrkia.

Hertuginnen gikk undercover og flere barnehjem ble filmet i skjul – uten myndighetenes viten.

BAKGRUNN:Bløffet seg inn på barnehjem

Blusset opp igjen
I et par år har saken vært erklært død av britiske myndigheter, og Ferguson skal også ha regnet bråket rundt dokumentaren for over. Men torsdag denne uken skal en tyrkisk domstol ha snudd på flisa og bestemt at hertuginnen må holdes ansvarlig og straffes.

Ifølge Daily Mail ble hun anklaget in absentia for å ha brutt loven ved å filme fem barnehjemsbarn. Straffen er på opptil 22 år i tyrkisk fengsel. En kilde nær hertuginnen forteller til avisen at Ferguson ikke kommer til å bli utlevert på bakgrunn av den ferske anklagelsene.

– Det var et humanitært oppdrag, var det ingen politisk aspekt til det overhodet. Den tyrkiske regjeringen har ingen jurisdiksjon her, og den britiske regjeringen har gjort det klart at hun ikke kan utleveres, opplyser kilden.

Sammen med døtrene
Ferguson reiste til Tyrkia sammen med døtrene og prinsessene Beatrice og Eugenie i dokumentaren som har fått navnet «Duchess and Daughters: Their Secret Mission».

Sarah kamuflerte seg med svart parykk og skjerf over hodet da hun besøkte et barnehjem i nærheten av hovedstaden Ankara. Bildene som ble filmet i all hemmelighet vises fryktelige tilstander der barn er bundet til stoler og senger på grunn av ansatte som ikke vet hvordan de skal ta seg av dem. Mange ble matet liggende på gulvet eller sengebundet.

Dagen etter dokumentaren ble vist beskyldte tyrkiske myndigheter Ferguson for å ha deltatt i et politisk kampanje mot landet med ønske om å ødelegge deres sjanser for EU-medlemskap.

En talsmann sier på hennes vegne at Fergie ikke hadde noen politiske motiver og at dokumentaren kun tar for seg barns levevilkår.

– Sarah er trist over at den tyrkiske regjeringens aksjoner overfor henne, overskygger den legitime journalistiske granskingen av de forferdelige forholdene i statlige barnehjem i Tyrkia, sier kilden videre.

Side2 møtte Sarah:– Jeg er en tenåring