Gå til sidens hovedinnhold

Bløffet seg inn på barnehjem

I parykk og med sjal tok hertuginnen seg inn på et tyrkisk barnehjem.

(SIDE2): Sarah Ferguson (49) er på reise i Tyrkia og Romania sammen døtrene Eugenie (18) og Beatrice (20).

Målet med reisen er å se hvordan psykisk utviklingshemmende barn behandles i landene og alt vises i dokumentarserien kalt «Fergie» på ITV i Storbritannia, skriver den britiske avisen Daily Mail. Tyrkerne reagerer mildt sagt kraftig på dokumentaren.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Nektet adgang
Hertuginnene av York ble først nektet besøk til en statlig institusjon noen mil utenfor Ankara i Tyrkia der 700 syke barn bor og blir behandlet, men det stoppet henne ikke.

Hun ikledde seg en svart parykk, et stort sjal og en journalist hun reiste sammen med skaffet seg falske identifikasjonspapirer som viste at de var hjelpearbeider - dermed fikk de innpass.

Forferdeligforhold
Sammen med et TV-team dokumenterte Fergie forferdelige leveforhold for barna. Bak låste dører oppdaget teamet flere hundre barnesenger, og flere av de syke småbarna og tenåringene var bundet til sprinkelsengene. Hun avdekket overgrep mot barn og uverdige leveforhold - blant annet barn som lå i sin egen avføring.

Bilder av en tydelig preget Eugenie vises også i dokumentaren. Etter at 18-åringen får se forholdene for de psykisk sykebarna bryter hun sammen i gråt. Hun skal ha uttalt at reisen har åpnet hennes øyne for grusomhetene som foregår i et av de mest populære turistdestinasjonene i Europa.

Følger
Tyrkia er svært lite glad for dokumentaren. Den tyrkiske ministeren for kvinnesaker, Nimet Cubukcu, sier filmen har ødelagt diplomatiske forbindelser mellom Tyrkia og Storbritannia. Cubukcu sier videre at Sarah Ferguson har vært ute etter å sverte Tyrkias omdømme.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Kommentarer til denne saken