SAS har inngått en kontrakt med Airbus om levering av 12 nye langdistansefly, pluss en opsjon på ytterligere seks til.

- Dette er særdeles spennende. Vi ser nå at SAS får den mest moderne flyflåten til å møte konkurransen på de interkontinentale rutene, sier kommunikasjonsdirektør Knut Morten Johansen i SAS til Nettavisen NA24.

- Når det gjelder Airbus 350-900, så er dette et fly verden ikke tidligere har sett maken til. Det vil ha en passasjerkomfort som blir «state of the art», med en svært romslig kabin, sier Johansen.

- Det vil også redusere drivstofforbruket med over 30 prosent i forhold til en Airbus 340, fortsetter han.

- Hvilke ruter skal den gå inn på?

- De vil gå inn i alle rutene våre, sier Johansen.

Skandinavias ledende flyselskap

SAS har vært gjennom en meget vellykket restruktureringsprosess det siste året, hvor flere virksomheter er solgt, blant annet flyselskapet Widerøe. Også over 800 ansatte er borte.

Renser man siste kvartalsrapport for engangskostnader, så gikk SAS i pluss minus null.

Summen av dette åpner nå for den nye satsingen.

- Samtidig som vi fortsetter å levere på vår strategi og plan om et lønnsomt SAS, lykkes vi i gjennomføringen av grunnlegende forandringer som tillater oss å investere i vår fremtid som Skandinavias ledende flyselskap, sier konsernsjef Rickard Gustafson i SAS i en melding.

Flyene kommer til å bli levert fra 2018 og utover.

I tillegg kommer SAS til å øke sin flåte Airbus A330 fra dagens fire, til åtte, gjennom å bestille fire nye A330-300 fly, som vil erstatte dagens A340 når leasingavtalene går ut.

SAS jobber også for tiden med å revitalisere Eurobonus-programmet.

- Til høsten kommer det vi kaller internt for EuroBonus 2.0, som skal gjøre det lettere for kundene å opptjene poeng og bruke poeng til en rekke gode servicetjenester, sa konserndirektør Eivind Roald til Nettavisen NA24 tidligere i juni

700 millioner bedre

SAS resultatet for perioden februar ut april i år endte på 57 millioner svenske kroner.

- Det er en forbedring på nærmere 700 millioner svenske kroner. Det betyr at kostnadssparingsprogrammet begynner å gi effekt, sa Roald.

Roald ramset opp:

  • Enhetsomkostningene falt med 10,7 prosent sammenlignet med samme periode forrige år
  • Yielden ble forbedret med 2,7 prosent
  • Inntjeningen steg med 1,6 prosent

Prognosen om et positivt resultat for hele året ligger fast, og at de kraftfulle og raske omstruktureringer også styrker selskapets finansielle posisjon. Eksempler på omstruktureringer SAS har gjennomført eller er i gang med å gjennomføre er:

  • Nye kollektivavtaler og endrede tjenestegjøringsvilkår
  • Ny pensjonsordning
  • Administrativ sentralisering og reduksjon
  • Det er underskrevet en avtale med Sykes om Customer Contact Center, og en intensjonsavtale med Swissport om salg av SAS Ground Handling
  • IT-restrukturering er under implementering. Det er underskrevet en avtale med ny underleverandør, Tata Consultancy Services
  • Der er inngått en avtale om å selge 80 prosent av Widerøe

SAS ble dannet i 1946 på bakgrunn av en avtale mellom de tre nasjonale opererende flyselskapene i Skandinavia om i fortsettelsen å drive virksomheten i form av et konsortium.

Ved å slå markedene i Danmark, Norge og Sverige sammen, og på denne måten gi mulighet for flere internasjonale ruter og høyere antall frekvenser kunne det skapes et mye større trafikkpotensial.