Styret i SAS har besluttet å innføre ytterligere et spareprogram for å få flyselskapet inn i smult farvann.

Det varsler selskapet i sin presentasjon for andre kvartal.

1.000-1.500 ansatte
Det nye spareprogrammet som kommer i tillegg til Core SAS hvor selskapet skal spare 4,5 milliarder svenske kroner, inkluderer felles forbedringsprinsipper for flygere og kabinpersonale. Overenskomsten skal optimalisere ressursene og øke effektiviteten i gruppens administrasjon. Totalt skal SAS kutte kostnader med 6,5 milliarder svenske kroner.

- Disse grepene vil innebære ytterligere reduksjon i ansatte i spennet 1.000-1.500 ansatte, og SAS skal redusere kapasiteten med ytterligere 14 flymaskiner, sier konsernsjef Mats Jansson.

Milliardunderskudd- bedre enn ventet
Flyselskapet struper kostnadene som følge av overkapasiteten. Likevel må selskapet levere et milliardunderskudd for andre kvartal.

SAS Gruppen fikk et underskudd etter andre kvartal på 1.039 millioner svenske kroner. I samme periode året før hadde selskapet et overskudd på 123 millioner kroner. Imidlertid er resultatet bedre enn ventet. Ifølge analytikerestimater innhentet av SME Direkt var det ventet et resultat før skatt på minus 1.397 millioner kroner.

Driftsinntektene endte på 12.223 millioner kroner, mot 14.483 millioner kroner i andre kvartal 2008. Her hadde analytikerne ventet 12.152 millioner kroner.

Driftsresultatet endte på minus 942 millioner kroner, mot 150 millioner kroner i samme fjorårsperiode. Analytikerne ventet minus 1.418 millioner kroner.

Se NA24s redaktør Inge Berge kommentere SAS-tallene på TV2 Nyhetskanalen. Artikkelen fortsetter under videovinduet.

332791

I forbindelse med spareprogrammet Core SAS har selskapet innført planer om å spare 4,5 millarder kroner. I kvartalet har SAS tatt engangskostnader på 1.030 millioner kroner for omstruktruering. Ifølge SME Direkt hadde analytikerne sett for seg engangskostnader på 988 millioner kroner.

Krevende med fagforeningene

I juni klarte flyselskapet å inngå en avtale med alle de 39 fagforeningene om å redusere det store kostnadsgapet sammenlignet selskapets mest effektive konkurrenter.

- Selv med suksess på noen forhandlingsområder gikk ikke en lønnsreduksjon i boks med alle fagforeningene, heter det i meldingen.

- Dette handler om å overleve
Core SAS ligger foran skjema ifølge flyselskapets melding onsdag.

- Selv med dette programmet er ytterligere tiltak påkrevd for å imøtekomme den tøffe konkurransen i dagens utfordrende marked, heter det.

SAS sliter med for høye kostnader mot sine konkurrenter, men pakken skal få skuta på rett kjøl.

- Det er essensielt at vi nå fjerner kostnadspriket sammenlignet med våre konkurrenter. Dette handler om å konkurrere på like betingelser og til syvende og sist om å overleve for oss, skriver konsernsjef Mats Jansson i en kommentar.