(SIDE2:) I år er det helg foran den store dagen, Julaften, og dermed har folk flere valgmuligheter når de skal reise hjem til jul.

Men allerede nå begynner valgmulighetene å begrense seg, så har du ikke bestilt, er tiden inne nå for å presse sjefen om fri i jula.

En rask sjekk vi har gjort viser at den store utfartsdagen fra Oslo og til de ulike store byene i år ikke er lille julaften, men lørdag 22. desember.

Men her forsvinner de billigste billettene mens vi taster. Og Norwegians avgang for eksempel til Tromsø er utsolgt.

Søndag 23. desember er fremdeles også en mulighet, men de billigste billettene er sent på dagen enten du velger fly eller tog.

- Generelt er jo tipset å være ute i god tid om du vil være sikret billett hjem til jul, sier informasjonssjef i Norwegian, Lasse Sandaker-Nielsen til Side2. Han anbefaler også de som er fleksible til å velge tidspunkt der de unngår det verste rushet. Dette er midt på dagen eller veldig sent. Og helst verken bittelille eller lille Julaften.

Flyselskapet har også fulgt etterspørselen.

- For eksempel har vi satt inn ekstra julefly på Andøya, Evenes og Lakselv der etterspørselen er stor, sier han.

Fri fredagen
Den beste dagen å returnere hjem til jul er rett og slett torsdag 20. desember. Eller senest fredag 21. desember. Og kan du ta deg fri fra jobb, bør du gjøre det for jo tidligere du reiser dess billigere er billettene.

Allerede nå kan du være for sent ute uten at det skal svi i lommeboka. Og skal du ha med barn, blir det enda dyrere.

Mange velger å ta toget dit det går siden de har med mye bagasje, men også her begynner det å koste.

- Som regel er det best om du er fleksibel med avreisetidspunktet, sier kommunikasjonsansvarlig Erik Lødding i NSB til Side2. Spesielt om du synes det er en del av juleferien å synke ned i togsetet, bør du sørge for at du kan gjøre det på den avgangen det er mest behagelig for deg.

NSB har muligheten til å sette inn ekstra seter, som det heter, på de mest populære avgangene, men det er neppe noe du bør belage deg på at de gjør.

Fremdeles er det gode muligheter på de fleste avganger med NSB, men salget øker nå jevnt og trutt på NSBs sider fra nå og utover.

Oslo-Trondheim
Billigste utreisebillett 22. desember Oslo-Trondheim med Norwegian er i skrivende stund 999 kroner, (to plasser igjen) mens SAS opererer med 1107 kroner (3 plasser igjen).

Lille julaften kan du glemme å komme hjem med SAS til Trondheim, de er utsolgt, mens Norwegian kan tilby flere alternativer til 700 kroner eller mer.

Med andre ord er det lite sannsynlig at du kommer deg hjem til jul for under tusenlappen en vei lenger.

Toget til Trondheim fra Oslo S 08:02 lørdag 22. desember er helt utsolgt. Alternativet er en 10 timer og 21 minutter lang tur med bytter i Hamar og Røros som går 08:34 og der du fremdeles i skrivende stund kan få minipris en vei på 499,- kroner.

Også 21. desember er mange av de billigere billettene borte her.

Oslo-Tromsø mest utsolgt
Tromsø er dyrest å reise hjem til.

Billigste billett med Norwegian 1989 morgenen Lille Julaften.

22. desember er helt utsolgt med flyselskapet fra Oslo til Tromsø og 21. desember er det ikke billetter å oppdrive en vei under 2000 kroner i skrivende stund.

SAS kan fly deg hjem lille Julaften for 2347 kroner én vei.

Skal du spare noen kroner, må du reise 20. desember.

Oslo-Kristiansand
Forbindelsen til Sørlandet er fremdeles en av de billigere, og selvfølgelig en av de korteste flyturene. 22. desember kommer du ikke til Kristiansand med Norwegian eller SAS, de flyr ikke den dagen. Men både 21. og 23. kan du komme hjem for 500-lappen om du er fleksibel med reisetidene.

Ettermiddagstoget fredag 21. desember kjører kun billetter til fullpris. Lille julaften er det minipris på 399 eller 499 en vei på alle avganger.

Oslo-Bergen
Bergen har den beste forbindelsen til Oslo og her er det fremdeles billetter igjen. Hit flyr også både SAS og Norwegian Julaften.

Også her er 22. desember den dyreste dagen.

Togene til Bergen 22. desember er tomme for miniprisen unntatt siste tog 16:05 der prisen er 499 kroner. Ellers må du betale 804 kroner en vei. Dagen før, fredag 21. desember, er det flere miniprisbilletter igjen på alle avganger utenom 16:05-avgangen, forståelig nok.

Oslo-Stavanger
Gode nyheter for de som vil til Stavanger i jula. Her er det lavprisbilletter igjen med både SAS og Norwegian både 21. 22. og 23. desember. Også her flyr selskapene Julaften.

Togene 22. desember er tomme for miniprisbilletter unntatt sent på ettermiddagen.

Vil du reise med ettermiddagstoget fredag 21. desember koster det 904 kroner fra Oslo til Stavanger.

Hyggelig retur
En god nyhet for dem som må betale mye for å få reise hjem, er at hjemreisen foreløpig er ganske billig 1. januar. Igjen sliter tromsøværingene med priser på 1600 en vei, enten du flyr SAS eller Norwegian.

Som vanlig er det slik at jo lenger ut i januar du kan vente med returen, dess bedre. Men du må vente helt til lørdag 5. januar for å få pris under tusenlappen. Da flyr SAS deg hjem for 779 kroner.