Gå til sidens hovedinnhold

Satser på briter

Vikinghistorie, luftige svev og ekstrem natur. Det er noen av tingene som skal lokke britiske bedrifter og turister til å ta turen til Ravnafloke på Haugalandet.

En entusiastisk gjeng har i flere år brukt fritiden sin til å jobbe med teambuilding og opplevelser på Hagland Festning i Haugesund. Men nå velger flere av dem å satse for fullt, Jan Helge Hagland er en av dem. Han har sagt opp en trygg og god lederjobb i Telenor for å satse på opplevelsesturisme.

Ikke tilgang
Med ansvar for salg og markedsføring av Ravnafloke satser han nå på å få tak i opplevelseshungrige briter.

- I England har de ikke tilgang på samme storslagne natur rett utenfor stuedøren, som vi har på vestlandet, sier Hagland.

- De må ofte reise et stykke for å oppleve ubebygde landskap. Derfor tror jeg vi kan være attraktive i det engelske markedet, sier Jan Helge til TV 2 Nettavisen.

Nærhet til markedet
Hovedgrunnen til det er nærheten til det britiske markedet.

Ryan Air flyr direkteruter mellom London og Haugesund. Og mellom Haugesund og Newcastle går det ferge. Snaue to timers reise til London, med et marked på nesten sju og en halv million mennesker, gjør at Hagland har god tro på englandssatsningen.

- Vi har hatt flere turer dit for å sjekke markedet. Det ser veldig positivt ut. Engelske bedrifter bruker store summer på teambuilding og opplevelser. Vi har også fått støtte fra Innovasjon Norge til å utrede dette videre og å knytte kontakter i de engelske markedet, forteller Hagland videre.

Produktet Ravnafloke satser på å selge i England, er å ta gjestene med på unike naturopplevelser og spennende historie.

Vikingnavn
Ravnafloke har hentet navnet sitt fra vikingtiden. Ifølge Islandske sagaer, bodde Floke like ved stedet der Ravnafloke i dag holder til på Hagland Festning.

Floke hadde tre ravner som hjalp han når han var på havet og lette etter nytt land. Ved hjelp av ravnene sies det blant annet at han oppdaget Island. Derfor fikk Floke etter hvert navnet Ravnafloke.

- Mange engelskmennene kjenner godt til og har sine røtter fra vikingenes historie, det at vi bruker det i markedsføringen vår tror jeg kan gjøre oss ekstra aktrative, sier Hagland.

Han vet utmerket at engelsmennene krever noe helt annet enn nordmenn. Rett og slett fordi det er stor forskjell på tilnærmingen til naturen.

- Nordmenn er vant til å klare seg på egenhånd når de er på tur. Her går vi fra hytte til hytte alene, og vi vil helst ikke organisere oss. En engelskmann som tar flyet til Haugesund alene, vil ha liten sjanse til å oppleve det beste av det vestlandet har å by på, mener Hagland. - Derfor kommer vi til å satse på produkter hvor de hentes på flyplassen og guides gjennom hele opplegget.

Sentralt
Med Ravneflokes hovedkvarter som utgangspunkt, kan hele kysten fra Stavanger til Bergen oppdages. Legger en ut på ekspedisjon sjøveien kommer en rett ut på «Slettå», et av Norges mest utsatte havområder.

Innen grei rekkevidde kan turen fortsette til Prekestolen og Kjæragbolten i Lysefjorden eller Folgefonna. Eller engelskmennene kan få teste sin egen psyke, mens de suser over frådende hav, kun sikret av en stålwire.

Anlegget på Hagland Festning har blitt bygd ut gjennom mange år. Det er overnattingsmuligheter i de gamle bunkersene etter tyskerne.

Fellesskap
Havrafting, hengebroer og klatring står på spenningsmenyen. Og når dagen er over kan en nyte god mat, og et glass vin i badestampene etterpå.

Målet er at de besøkende engelskmennene skal bygge felleskap gjennom gode opplevelser hos Ravnafloke.

- Vi håper de skal være så fornøyd at de anbefaler oss til andre potensielle kunder når de kommer hjem til England sier Jan Helge.

Får vi det til, tror jeg at jeg er sikret en bokstavelig talt spennende jobb i mange år, avslutter Hagland med et smil.

Reklame

United-legenden håper Solskjær henter Haaland til Old Trafford

Kommentarer til denne saken