Gå til sidens hovedinnhold

- Vår kommersielle topp kommer nå

Satyricon snakker ut om suksess, folkelighet og friluftsliv.

(SIDE2): - «The Age Of Nero» er den ultimate Satyricon-skiva. Vi så det ferdige produktet for første gang i dag, og det var en svær opplevelse, sier Sigurd «Satyr» Wongraven.

- Ja, vi har lykkes bedre med å få til det vi vil i studio enn vi noen gang har gjort, mener trommis Kjetil «Frost» Haraldstad.

LYTT: Satyricon på Myspace

Stort trykk i utlandet
Internasjonale medier virker å være enige med bandets egen oppfatning av sitt nye verk. Den jevne nordmann kjenner kanskje ikke til Satyricons størrelse i utlandet, men denne uka er de på coveret av verdens kanskje største metalblad Kerrang!

- Du kan snakke om anmeldelser til du blir blå i trynet. Men faktum er at det er bare et band som kan være på coveret, og et sånt oppslag veier mye tyngre enn noen som helst anmeldelse. Og vi kommer til å være på ganske mange cover fremover, smiler «Satyr».

- Vår kommersielle topp kommer nå
- Personlig tror jeg vår kommersielle topp kommer nå. Skiva er kompromissløs og vil kanskje skremme bort noen få. Men jeg er sikker på at den vil fenge flere enn den skremmer, sier Wongraven.

Side2 møter Satyricon på Garage i Oslo dagen før de legger ut på en seks måneder lang verdensturné. Med ny plate og en solid livepakke allerede på plass, har Wongraven og Haraldstad sterk tro på en slags triumfferd i månedene fremover.

- Vi starter med noen konserter i India, før vi er tilbake for å gjøre Europa. Starten blir her hjemme i Norge før vi spiller vår siste før jul i Hamburg. På nyåret drar vi til USA noen måneder og så blir det Japan og Australia før vi runder av med en Norden-turné, ivrer de.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

- Vi tuller ikke rundt
Mange band og artister ser på turnélivet som en eneste stor fest og er glade i å be konsertarrangører om de merkeligste ting. Men mørkets fyrster i Satyricon har lite til overs for ekstravaganse bak scenen.

- Rideren vår er veldig basic, altså. Vi er ikke et av de bandene som morer seg med å be om sære ting. Hva er det hun heter igjen? Hun som er skuespiller og sangerinne? Jennifer Lopez! Hun ber om at hele backstageområdet skal være hvitt, ler Wongraven.

- Nei, jeg tror det å holde på sånn er å gjøre seg selv en bjørnetjeneste. Vi tuller ikke rundt, stemmer Haraldstad i.

- Men med det tekniske på selve scenen, der er vi hardcore på at alt skal være på plass. Vi vil jo levere bra varer for fansen. Jeg har etter hvert skjønt at det er mange som driver med musikk for å bli kjent eller for å få pult. Dette var en stor overraskelse for meg da jeg forsto det, da det er veldig langt unna oss i Satyricon. Vi spiller musikk fordi det er vårt «bread and butter», sier Sigurd bestemt.

Artikkelen fortsetter under bildetMer folkelige

Satyricon uttalte nylig at de ønsker å bli mer folkelige. Men hvordan går det så med den prosessen?- Altså, folk her hjemme er veldig opptatte av å være folkelige. Og det er noe jeg ikke alltid har forstått helt. Men vi har tatt et valg om å presentere det vi gjør slik at det norske folk kan forholde seg til det. Dette er en slags balansegang, for vi er jo de vi er og jeg føler ingen motivasjon eller plikt til å endre på det, sier Wongraven.Selv om black metal-sjangeren i sin tid ble utsatt for en ganske så kraftig stigmatisering i mediebildet på 90-tallet, mener Sigurd nå bestemt at ting har endret seg.- Mitt inntrykk er at folk i Norge er stolte av oss og våre artsfrender. Vi har opplevd flere ganger å få høre historier fra nordmenn som har vært i utlandet og møtt ekstatiske Satyricon-fans i land som for eksempel Malaysia. Så det er deilig at bildet har snudd til at folk nå faktisk skjønner at vi driver med vital musikk.

- Genuine musikkelskere
Selv om mange kanskje tror utøvere av såpass ekstrem tungrock som det Satyricon bedriver er enspora i musikksmaken, er ikke dette tilfellet for «Satyr» og «Frost».

- Vi er jo genuine musikkelskere, så det blir unaturlig å begrense seg til bare en sjanger. Jeg var kanskje ikke så veldig åpen for det tidligere, men nå søker jeg andre impulser også. Det funker på to plan: Det kan være hjelpsomt med tanke på å se andre typer løsninger i vår egen musikk. Og så er det naturligvis stimulerende for kreativiteten, sier Haraldstad.

- For min del er det kun to sjangre jeg aldri hører på, og det er religiøs musikk og R’n’B. Jeg har for eksempel alltid elsket norsk folkemusikk, mye på grunn av den dystre tonaliteten, sier Satyr.

Naturelskere
Men det er ikke bare den norske folkemusikken som ligger guttas hjerter nært. De er også svært knyttet til norsk natur og bruker den aktivt.

- Vi er begge opptatte av god mat, god vin og det å være ute i naturen, sier Frost.

- Jeg elsker å dra ut i skauen på vinteren og bare gå opp mot en fjelltopp med snowboardet på skuldra. Jeg går helt til jeg er så sliten at jeg må sette meg ned og hvile en stund. Da tenker jeg ut løypa mi, før jeg forserer nedover i den dype snøen, forteller Satyr.

Vokalisten blir fjern i blikket før han plutselig tar opp mobiltelefonen.

- Den første anmeldelsen fra utlandet har kommet forresten, sier han og viser frem en e-post.

Det britiske musikkmagasinet Power Play har talt. «The Age Of Nero» får 10 av 10 mulige.

- Som jeg sa: Jeg tror det blir en bra høst og vinter for oss, gliser Wongraven.Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!


Kommentarer til denne saken