Gå til sidens hovedinnhold

Lynkurs i saus

Saus er manges mareritt, men akk så godt. Her blir du sausemester.

(SIDE2:) Nordmenn elsker god saus. Likevel kvier vi oss for å lage dette flytende elementet, fordi vi tror det er vanskelig. Men nei – saus er enkelt å lage, og alt er lov! Det finnes mange varianter av saus, som på hver sin måte topper matretten: Fra kalde til varme, lyse til brune, milde til sterke og syrlige til søte. Her gir vi deg et lynkurs i saus, samt tre deilige oppskrifter.

Den spennende kraften
Kraft er grunnlaget for en god saus. Kraften kan for eksempel være kokevannet fra grønnsakene, fisken eller kjøttet du skal benytte i matretten din. Alternativt - og enda enklere - kan kraft lages ved å blande ut buljongterning, buljongpulver eller fond i vann.

Om du velger å koke kraften selv, er fremgangsmåten ganske lik uansett hva slags kraft du lager. Først vasker og kutter du opp fiskeavskjæret, skalldyrskallet eller kjøttbeina (det du skal bruke som basis). Deretter legger du dette i en kjele, tilsetter vann og lar det koke opp. Fjern så skummet som danner seg, før du tilsetter grønnsaker og eventuelt en krydderkvast. La det hele koke videre, mens du underveis fortsetter å fjerne grått skum fra overflaten. La kraften koke under lokk i alt fra 40 minutter (fiskekraft) til opp mot seks timer (avhengig av type kraftbein). Sil kraften når den er ferdigkokt.

Jevning gjør sausen tykk, rund og mild

Det er mange måter å jevne en saus på. Du kan smelte smør i en kjele på middels varme og røre inn hvetemel til du får en glatt og jevn blanding. Deretter tilsettes du kraften mens du rører og forsiktig koker opp. Alternativt kan du blande kaldt smør og hvetemel til en pasta, som du tilsetter den varme kraften og lar det hele småkoke i noen minutter.

Du kan også bruke maisennamel eller pulverjevning (maizena), som du rører inn etter anvisning på pakken. En annen variant er å tilsette små kalde smørterninger i den varme sausen, slik at den blir blankere, glattere og jevnere.

Tykkelsen på sausen er en smakssak, og avhenger av hvor mye jevning som tilsettes. Meieriprodukter som melk, fløte og crème frâiche gir også fylde og gjerne det siste løftet til sausen.

Uendelige smaksvarianter

Hva slags saus du velger å lage, avhenger av smak, maten den skal serveres til, tiden du har til rådighet og ikke minst egen kreativitet. Du kan med hell velge klassisk hvit eller brun saus eller kjente varianter som hollandaissaus, bernaise, smørsaus eller sandefjordssmør.

Eller du kan «sprite opp» sausen med spennende smakstilsettere, og servere karrisaus, ferskensaus, limesaus, ostesaus, skogssoppsaus, sjokolade- og tomatsaus, appelsinsaus eller lignende. Det er din egen kreativitet som setter begrensninger.

Ønsker du å vite mer om hvordan du koker kraft og hvordan du på ulike måter kan jevne sausen, kan du gå inn på www.melk.no og klikke på brosjyrer øverst i høyre hjørne. Her kan du laste ned eller gratis få tilsendt den helt ferske og lekre matbrosjyren ”Sausen gjør susen”. Den inneholder også 33 klassiske og nye sauseoppskrifter.

Vil du se hvordan man lager saus fra bunn, klikk deg inn på web-tv’en under. Her kan du se korte filmer hvor sauselaging blir demonstrert.

Fiskesaus med paprika

Denne sausen er nydelig til hvit fisk, men prøv den gjerne også til lyst kjøtt som kylling, kalkun eller svin. Da erstatter du bare fiskekraften med lys kjøttkraft.

(4 porsjoner)

1 liten purre

1 liten paprika

1 dl kremfløte

2 ss smør

1 ts paprikapulver

1 ½ ss hvetemel

3 dl fiskekraft eller ferdigblandet fond/buljong

Nykvernet salt og hvit pepper

Snitt og skyll purren og skjær den i tynne skiver. Skjær paprikaen i små terninger. Visp fløten til luftig krem. Smelt smøret i en kjele, tilsett paprikapulver og finsnittet purre. Stek purren under omrøring ved svak varme i 6-8 minutter, til den er blitt myk. Tilsett melet og rør raskt inn. Trekk kjelen av varmen og tilsett gradvis fiskekraft/buljong under stadig omrøring. Sett kjelen tilbake på platen og kok opp under omrøring. Tilsett paprikaterninger og la sausen småkoke i 5-10 minutter. Rør av og til. Tilsett den vispede fløten og smak til med salt og pepper.

Limesaus

En syrlig og frisk saus som passer til hvitt kjøtt, stekt svinekjøtt og hvit fisk.

(4 porsjoner)

3 dl hønsekraft eller ferdigblandet fond/buljong

1 lime (revet skall og saft)

1 ss maisennamel

50g usaltet smør

3 ss frisk koriander, finhakket

Nykvernet salt og hvit pepper

Kok opp hønsekraft/buljong sammen med limeskall. La kraften småkoke i noen minutter. Rør ut maisennamel i limesaften og tilsett blandingen i den kokende kraften under omrøring. Visp inn små kalde smørterninger, til sausen blir blank og jevn. Sausen må ikke koke etter at smøret er vispet inn. Tilsett finhakket koriander og smak til med salt og pepper.

Skogsoppsaus

En kraftig og smaksrik saus som krever kjøtt med mye smak, for eksempel rødt kjøtt eller vilt.

(4 porsjoner)

1 ½ dl mørk kjøttkraft eller ferdigblandet fond/buljong

1 ½ dl melk

10g skogssopp, tørket (gjerne kantarell)

100g sjampinjong eller annen frisk sopp

3 sjalottløk

2 ss smør

1 ss hvetemel

2 ss hetvin (sherry/portvin) – kan sløyfes

1 dl kremfløte eller matfløte

½ ts salt og litt nykvernet pepper

Kok opp kjøttkraft/buljong og melk, og tilsett tørket skogssopp. Skru ned varmen på platen og la soppen trekke i væsken til den er myk.

Finhakk frisk sopp og sjalottløk, og fres dette for seg i smør under omrøring i noen minutter. Rør hvetemel godt inn i blandingen av sopp og smør.

Hell væsken med den tørkede soppen i en hurtigmikser/stavmikser og kjør blandingen til en jevn masse. Denne massen tilsettes sopp- og løkblandingen under omrøring. Kok opp sausen og tilsett hetvin og fløte. La den småkoke i ca. 10 minutter og smak til med salt og pepper.

FÅ TIPS PÅ VIDEO

HTML EMBED

For flere oppskrifter, se www.melk.no