Scarface
Emeritus
Rap-A-Lot/Asylum

(SIDE2): Han er snart 40 år, har aldri hatt en låt på hitlistene, har aldri blitt omfavnet av «musikkjournalister» og er en beryktet vriompeis med enorme humørsvingninger.

Samtidig har han vært en av de tøffeste i hiphop-verdenen halve livet. Og er det fortsatt. Hvis Scarface prater sant, forlater han sjangeren med et smell; «Emeritus» er angivelig hans siste rapskive, ettersom han nå vil fokusere på sin hobby, rock’n roll.

I så fall, snakk om å gi seg på topp. I fjor var hans «Made» er en årets flotteste utgivelser, og hans nye, nummer 9 i rekken, er en verdig oppfølger. Noe av det som gjør stadig gjenhør med Texas-veteranen så skjønt, er hans forutsigbare valg av musikk. Forventet produksjon, men på en bra, passende, klassisk måte.

Gamlefar er for sta til å følge trender, så han holder seg til stilen han er vant med, uten å lyde utdatert og ensporet. Kyndige studiorotter som Jake One, Nottz og hans faste partner N.O. Joe leverer lekre, tradisjonelle beats, mens det nærmeste man kommer moderne, blir Cool & Dre. De byr dog på den soulaktige godbiten «Forgot About Me» med ikoniske Lil Wayne og Bun B.

Mens Scarfaces bidrag er fundamentale. Den autoritære, voksne, triste stemmen som oser legendestatus, de engasjerende, ærlige historiene og ikke minst mange eksentriske utsagn.

På «Still Here» byr han på følgende resonnement: «White man versus black / the reason I ain’t vote for Barack, is ’cause I love him / they gone want him hanged after that». Andre ganger er han mer politisk korrekt. På «Can’t Get Right» med supersanger Bilal, ligger han og ser på viften i taket og tenker «what they said about Hussein, was a god damn lie, raise a war against religon? For oil, don’t lie».

I bunn og grunn er Geto Boys-veteranen en god rapper med et godt øre, og selv om han spiller golf hver dag og hører på Kiss og Ozzy Osbourne i bilen, er han mer troverdig enn 99% av alle andre hiphop-artister. «Emeritus» er som oftest en betegnelse på en pensjonert professor. Når Face sier han ikke skal gi ut flere rapskiver, tror og håper vi at han juger.