Jeg ringer på dørklokka i Karl Johans gate 12 J, og slipper innenfor. Opp en trapp og inn i forbausende store og flotte lokaler. En ung, velkledd mann tar imot. Jeg forsøker å virke så stusslig som mulig, det er jo det scientologene liker best. Rekrutteringsgrunnlaget er gjerne helt unge og usikre mennesker på søker’n, eller andre som av en aller annen grunn ikke helt henger med.

Kaja Bordewich Ballo tok livet av seg 28. mars 2008, straks etter en test utført av scientologer i Nice, Frankrike. Heldigvis er jeg noe eldre og har på sett og vis funnet min plass her på jorden.

Jeg er klar for en knusende dom, vet at her i gården er en menneskesjel ikke mer verdt enn at man gjerne fremstiller den grafisk på et stykke papir, for dernest å tilby kurs som skal gjøre deg til et lykkelig, harmonisk og fremgangsrikt menneske.

Selvmord?

Jeg får et ark med 200 spørsmål. Svaralternativene er ”ja”, ”vet ikke” (”usikker”) og ”nei”. Jeg får en stol og en pult, ikke langt fra portrettet av L. Ron Hubbard, scientologiens grunnlegger, og et arrangement av bord, duk og flatskjerm, som samlet sett ligner et alter.

Spørsmålene er forskjelligartede, her er noen:

  • ”Går du gjennom jernbanetabeller, kataloger eller ordbøker bare for moro skyld?”
  • ”Får du av og til muskelrykninger når det ikke er noen logisk årsak til det?”
  • ”Havner du alltid i trøbbel?”
  • ”Sitter du ofte og tenker på død, sykdom, smerte og sorg?”
  • ”Spiser du langsomt?”
  • ”Sover du godt?”
  • ”Grubler du ofte over din egen underlegenhet?”
  • ”Liker folk å være sammen med deg?”.
  • ”Mener du at du har mange venner?”.
  • ”Ville det kreve en avgjort anstrengelse fra din side å tenke over emnet selvmord?”

Jøye meg, tenker jeg og prøver å svare så sannferdig jeg kan. Jeg svarer på alle spørsmålene, tilkaller den unge damen og er meget spent på resultatet.

– Han som kan evaluering er her ved halv fire-fire-tiden. Kan du komme tilbake?

Les også:

Internett ser deg

Syklet i 165 km/t ned en vulkan

Naturkrefter uten sidestykke

Jeg trenger kurs

Jeg er tilbake halv fire. Han som skal vurdere besvarelsen min er ikke kommet. Jeg tilbys å korte ventetiden med litt DVD-titting. Jeg får og servert en dramatisk historie om ”det reaktive sinn”, sentralt begrep blant scientologene, som er en slags mental søppelkasse av gammelt skrot som man helst bør kvitte seg med om man vil komme seg videre i livet.

DVD-en er meget profesjonelt produsert. Jeg blir imponert, men pent innpakket rør og sludder er et eldgammelt konsept.

Omsider kommer mannen som skal peile personligheten min: En kraftig plugg med lite hår, skjorte og shorts. Han presenterer seg ikke, men jeg vet at han heter Niels Syvander Baardseth og er lederen for Scientologikirken i Norge.

Han blir borte, men dukker snart opp med et A4-ark i hånden, forsynt med overskriften The Standard Oxford Capacity Analysis, hvorunder personligheten min er kløyvet opp i ti parametre og grafisk fremstilt.

Han forteller meg at jeg har en svært ustabil personlighet, på grafen er den målt til minus 58 på en skala fra minus hundre til pluss hundre. Baardseths pekefinger løper videre og påpeker at jeg er en ganske deprimert person (minus 28). Jeg er uansvarlig, full av forutinntatte meninger og veldig tilbaketrukket (minus 68).

– Du slette tid, dette er verre enn jeg trodde, sier jeg. Han spør hva dette kan skyldes. Han får et svar han tydeligvis liker.

– Samlivsbrudd for noen år siden, ja... akkurat, sier han predikanthyggelig og forståelsesfull.

Men det finnes råd og bot, får jeg vite, og han nevner et startkurs som kan få meg over kneika. ”Personlige verdier og integritet”, heter det og koster 595 kroner. Jeg kan begynne nesten når som helst.

HTML EMBED

Voldsmann evaluerer

Baardseths grafiske fremstillingsevner er nok ikke egnet til å peile noens personlighet. Men han er ivrig, det er tydelig at han sanser et fremtidig medlem som tar mange kurs og kanskje åpner sparekontoen på vidt gap uten å kny.

Han er som nevnt opptatt av mitt ustabile følelsesliv. Han poengterer at jeg er vesentlig mer deprimert enn lykkelig.

Niels Syvander Baardseth opptrer nærmest som en slags veiviser, han vil få meg på fote igjen, han som var såpass ustabil at han i 1993 ble domfelt for vold – 90 dagers betinget og 4000 kroner i bot. Han er videre oppført med to inkassosaker, med samlet beløp på drøyt 63.000 kroner. Dessuten scorer han svært dårlig på en kredittvurdering Vi Menn har fått tak i.

Jeg kjenner på meg at Baardseths vurdering av min personlighet begynner å få gyldighet: Denne mannen gjør meg både ustabil og nedfor.

– Vil du kjøpe denne, det er en god begynnelse, sier Baardseth og finner fram scientologenes ”bibel”: Dianetikk – den moderne vitenskap om mental sunnhet, av L. Ron Hubbard.

Den koster 150 kroner, ingen stor sum, men sannsynligvis altfor mye, med tanke på det absurde innholdet og forfatterens motiv for etablering av sin hjemmesnekrede religion: Religiøse organisasjoner betaler ikke skatt.

For det var slik det begynte. Hubbard var en middelmådig science fiction-forfatter og ville tjene mer penger.

Lloyd Arthur Eshbach (1910–2003) var en forfatterkollega av Hubbard. Ifølge Eshbachs memoarer sa Hubbard til ham i 1949: ”Jeg vil starte en religion, det er der pengene er.”

Taus type

Niels Syvander Baardseth personlighetstestet meg, med nedslående resultat. Men han vil ingenlunde redegjøre for verken testresultatet – eller grunnlaget for det – til tross for at han er daglig leder i Scientologi-rørsla i Norge.

– Vår policy er at all kommunikasjon foregår ved vår informasjonssekretær Matthias Fosse.

– Men du er jo leder for scientologene, du burde vel vise lederansvar – i det minste bør du vel kunne snakke for deg selv?

– Du må snakke med Matthias Fosse, sier Baardseth.

Sint mann

Scientologikirkens informasjonssekretær Matthias Fosse er veldig sint og nekter å informere ”et så useriøst blad som Vi Menn”. Ikke desto mindre snakker han med meg en halvtimes tid.

Ikke alt er egnet på trykk, men på spørsmålet om han kan redegjøre for Baardseths testing av meg og informere om scientologenes personlighetstest og grunnlaget for den, svarer han slik:

– Jeg er ikke noen ekspert på personlighetsanalyser, men jeg tror testen vår ble utviklet av to psykologer på 1930–40-tallet en gang. Jeg skal se om jeg finner noe mer, så kan jeg sende deg det på mail, sier Fosse.

Om kursene sier han:

– De koster fra ”noen tusenlapper” til 10.000 kroner, altså omtrent på nivå med det BI tar for sin undervisning.

Fosse hevder at Scientologikirkens menighet i Norge består av om lag 200 mennesker.

– Ca. 20 prosent kommer vi i kontakt med via testene våre. Resten kommer etter å ha lest bøker, eller besøkt internettsidene våre.

Jeg spør Fosse om det er greit at Vi Menn kommer på besøk til Scientologikirken i Karl Johans gate. Det er ikke greit.

Matthias Fosse fikk lang tid på å sende dokumentasjon om deres personlighetstester. Han sendte aldri noe.

– Helt ubrukelig

– Scientologenes personlighetstest er helt ubrukelig. Hensikten med den er ene og alene rekruttering til Scientologikirken. I verste fall kan den være direkte farlig og nedbrytende, sier Ole Ingvald Iversen til Vi Menn.

Han har doktorgrad i organisasjonspsykologi, er leder for Sertifiseringsrådet for testbruk i Norge (STN) og faglig leder i Assessit AS.

Iversen presiserer at det i Norge i dag finnes kun tre Veritas-godkjente personlighetstester.

– Scientologenes test er ikke blant dem. Standard Oxford Capacity Analysis tilfredsstiller ikke kravene til en seriøs test. Den er ikke forankret i noen anerkjent personlighetsteori. Den har ikke de tekniske kvalitetene en personlighetstest skal ha.

Iversen poengterer at selv den beste personlighetstest må behandles med forsiktighet:

– Man kan ikke stole blindt på en personlighetstest. En god test kan i høyden forklare 16 prosent av menneskelig adferd. Man må være forsiktig med å trekke konklusjoner. Derfor er det viktig at personlighetstesting etterfølges av en samtale, der man forsøker å avdekke feilkilder og komplettere et bilde. Og i mange tilfeller bruker man andre kilder i tillegg.

Iversen reagerer også på hvordan scientologtesten rangerer resultater i ønskelig nivå, normalt og uakseptabelt nivå:

– Dette er helt useriøst. Ingen andre tester opererer med slik klassifisering.

Les også:

10 rare religiøse ritualer

– Heller rumpe og pupper enn ranglete skihoppere

Mafiahistorien full av drap – og kallenavn