Gå til sidens hovedinnhold

Se årets kuleste solbriller

Påskeferien nærmer seg med stormskritt, og på fjellet må du ha solbriller. Se hvilke solbriller du bør kjøpe i år.

  • Se bilder av årets solbrillemote nederst i saken

(SIDE2): Mange vil investere i nye solbriller før påske. Vi oppsøkte ekspertene for å sjekke hva som er trendy og hva man bør tenke over ved kjøp av solbriller.

Beskytt øynene
- Det er veldig viktig, spesielt hvis man er på påskefjellet. Når man er på fjellet reflekteres sollyset i snøen til øynene, sier Ole Reichwald i Oslo Optikk til side2.no.

- Hvis man da ikke bruker solbriller og får mye UV-stråling i øynene, kan man «forbrenne» det øverste laget på hornhinnen. Det kan føre til snøblindhet. Det er ikke farlig, men ekstremt ubehagelig og du kan risikere å måtte ta deg en tur til legen. For folk som jobber ute, er det veldig viktig med god beskyttelse for øynene. For lang tids påvirkning av UV-stråler kan føre til sykdommen grå stær, som angriper netthinnen, sier Reichwald.

Farger ingen betydning
Han sier videre at noen tror fargen på brilleglasset har noe å si for beskyttelsen. Det er feil. Det er mer behagelig å se gjennom et rødbrunt glass enn for eksempel et blått glass.

- Man ser klarere kontraster med en rødbrun farge, men det blå glasset gir et mer realistisk bilde av hva du ser. Så fargene i brilleglasset gir deg ikke mer eller mindre beskyttelse.

Pilotsolbriller er in
Tina Benjaminsen fra Brilleland AS har klare retningslinjer når det gjelder årets solbrilletrender. Brillene skal ha et romantisk preg med dekorative elementer, og de kan gjerne bli forbundet med blomster eller dyr. Noe som også kommer til å være populært er pilotbriller.

- Solbrillene skal være enda større i år enn i fjor. Inspirasjonen er hentet fra 70-tallet med mørke glass og fargerik plast. Fargene som er «hotte» i år er: lilla, grønn, blå, rosa, sort, skilpaddefarget, karamell, kaffe latte og de nye fargene mandarin og jordbærmilkshake, sier Benjaminsen til side2.no.

Hva tenker kundene?
- Det er veldig individuelt. Først og fremst tenker de på å se bra ut, men de tenker også på hvilket behov solbrillene skal dekke. Ungdommer som kjøper de dyreste solbrillene, går etter nyhetene. Vi har opplevd at folk har kommet inn og plukket med seg et bestemt brillemerke og kjøpt det, uten å ha prøvd først, forteller Reichwald.

Det er de store merkene som Gucci, Chanel og Stella McCartney det går en del av. Hos Oslo Optikk kan du få solbriller i forskjellige prisklasser, fra 198 kroner og opp til et par tusen.

- Prisen har ikke nødvendigvis noe med kvaliteten å gjøre. Beskyttelsen for øynene er like bra, og ofte tåler de billige solbrillene mye mer enn designersolbrillene. Grunnen til at noen solbriller koster mer, er kvaliteten på innfatningen, altså hvilket materiale som er brukt, avslutter Ole Reichwald.

Bildene av årets solbrillemote ser du i bildegalleriet under.

Reklame

Manchester City slår lillebror Manchester United søndag

Kommentarer til denne saken