Gå til sidens hovedinnhold

Se de ukjente matfellene

Visste du at mørk sjokolade inneholder mer antioksidanter enn blåbær? Her er ni andre overraskelser.

(SIDE2): Vi vet at for mye sukker og mettet fett ikke er sunt, men visste du at det er bedre å spise en appelsin enn å drikke et glass juice?

Sjekk hvordan du kan styre unna de verste fellene.

Fruktose søtest
Fruktose er 30 prosent søtere enn sukker, men gir tre til fire ganger lavere blodsukkerstigning.

Tomater mot astma
Modne tomater inneholder den naturlige antioksidanten lykopen. Denne antioksidanten sies å kunne redusere risikoen for aktivitetsutløst astma og prostata.

Antioksidanter fra kaffe
Visste du at nordmenn får mesteparten av sine antioksidanter i kosten fra kaffe? Det betyr at vi bør være flinkere til å spise mer frukt og grønt!

Cornflakes verre enn sukker
Cornflakes har en høyere glykemisk indeks enn sukker. Det betyr at man får en høyere blodsukkerstigning av å spise cornflakes.

Hvitt brød gir diabetes
Spiser du mye hvitt brød øker du risikoen for å få diabetes type 2 med hele 30 prosent, ifølge en australsk undersøkelse. De som spiste mer enn 17 skiver med hvitt brød i uka hadde størst risiko for å utvikle diabetes type 2, mente forskere.

Sukker og fett gir rus
Visste du at matvarer med høyt innhold av sukker, stivelse og fett øker velværestoffer som serotonin? Dette utløser endorfiner og gir en lett og behagelig form for rus. Denne rusen gjør at man har lyst til å spise usunn mat ofte.

Sjokolade bedre enn blåbær
Sjokolade med høyt kakaoinnhold (over 70 prosent) har fire til fem ganger mer antioksidanter enn samme mengde blåbær.

Brus har skylda
Visste du at fedme og diabetesepidemien har fulgt økningen i forbruket av sukkerholdig drikke? Det er brus som har skylda. Nordmenn drikker tredje mest brus i verden. Det er bare Irland og USA som slår oss.

Appelsiner bedre enn juice
Visste du at det er bedre å spise appelsiner, enn å drikke juice? Da du får du ikke bare i deg vitaminene, men også mye løselig fiber som er bra for tarmen.

Cola og juice like mye sukker
Visste du at appelsinjuice inneholder like mye sukker som brus? Du øker blodsukkeret like mye og blir mer sulten av å drikke både juice og brus. Juice er allikevel sunnere fordi juice inneholder vitaminer som c-vitaminer. Dagsbehovet dekker du ved å spise to appelsiner.

  • Vil du forbedre kostholdet ditt? Bli medlem av Fedonklubben

(Kilder: Dr.Lindbergs klinikk, frukt.no)

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021

Kommentarer til denne saken