Gå til sidens hovedinnhold

Se den nye «Veiviseren»

Til høsten kommer den amerikanske versjonen av «Veiviseren.» Se trailer og les om amerikaniseringen her.

Nils Gaups «Veiviseren» er en av de mest suksessfulle norske filmene noensinne. Da «Ofelas,» som den het på originalspråket samisk, kom i 1987 ble filmen nominert for Oscar og vant Amanda for beste film. Nesten tjue år senere kommer den amerikaniserte oppfølgeren.

Cher, Billy Joel og George Michael
Regissøren av filmen er Marcus Nispel, som tidligere har vært musikkvideoregissør for storheter som Billy Joel, George Michael og Cher. Hans første film kom i 2003 og var en oppdatert versjon av Motorsagmassakren. Den fikk relativt greie kritikker til å være en remake, og spilte inn godt med penger. Siden den gangen har det blitt en TV-film om Frankenstein før nå han sammen med manusforfatter Laeta Kalogridis har oppdatert den samiske historien.


Det er lite sannsynlig at du har hørt om manusforfatter Laeta, som regel har man ikke gjort det. Filmene han har skrevet er likevel noen det står respekt av: Den russiske Nochnoy Dozor (eller Nattevakten) og Alexander. Han har også vært kjent som en som pynter på manus skrevet av andre, deriblant Skrik 3 og flere andre skrekkfilmer.

Den nye historien

Historien denne gangen er flyttet til USA og omhandler en Viking-gutt som blir igjen i Vinland etter at hans klan kjemper mot indianere. Han blir oppdratt av stammen og blir etterhvert deres redningsmann i kampen mot vikingene. (

Her kan du se traileren

).

Filmen har et budsjett på hele 45 millioner dollar og hovedrollen spilles av Karl Urban. Han har du muligens sett som Eomer i Ringenes Herre, John Grimm i Doom eller Caesar i Xena. Den meget vakre Moon Bloodgood spiller datteren til indianeren i stammen (noe som er relativt interessant siden hun er halvt koreansk, en fjerdedel irsk og en fjerdedel nederlandsk).

Den originale «Veiviseren» er akkurat gitt ut på DVD.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken