(SIDE2): Nordmenn snuser som aldri før og selv om de fleste velger snus med nikotin og tobakk lanseres det også «sunnere snus» i flere varianter.

Sist ute er den nye snustypen Kickup, som akkurat er lansert og nå skal finnes i daglivarebutikker og kiosker rundt om i Norge.

I Sverige er den blitt klassifisert som en urtesnus og produktet hevdes å ha blitt utviklet som et nyttig produkt for snusere som ønsker å slutte eller trappe ned på en enklere måte.

Den selges i Norge på samme måte som vanlig snus, selv om den er helt nikotin- og tobakksfri.

Den nye generasjonens snus?

I løpet av fem år er snusbruken i Norge tredoblet. Størst er forbruket blant menn i alderen 16 til 24 år, og helsemyndighetene kaller utviklingen en epidemi.

Produsenten bak Kickup kaller snusen for «Den nye generasjonens snus» i sin pressemelding og snusen er fremstilt i samarbeid svenske forskere.

Inneholder ginseng og vitaminer

De tre ulike nikotinfrie snustypene inneholder alle svart te, vitaminer, mineraler, ginseng og guarana, opplyser produsenten.

- Målet har vært å skape et nyttig produkt for snusere som ønsker å slutte eller trappe ned på en enklere måte. Vi har derfor utviklet en snus som gir energi og tilfører kroppen viktige vitaminer og mineraler, samtidig som den gir akkurat samme følelse, smak og opplevelse som tradisjonell snus, sier administrerende direktør i Winnington, Johan Björkholm.

Også Kreftforeningen har gått hardt ut mot snusepidemien som brer seg i landet, og har informert bredt om hvor farlig snus er på sine nettsider.

- Generelt sett er vi positive til alt som kan få folk til å slutte med snus, men vi kjenner ikke til dette konkrete produktet, og kan derfor ikke uttale oss om det, sier pressesjef, Erik Vigander i Kreftforeningen til Side2.

Snus øker risiko for kreft

Rapporten «Helserisiko ved bruk av snus» som ble publisert onsdag av Folkehelseinstituttet slår fast at snus øker risiko for en rekke kreftformer.

«Snus øker blant annet risikoen for infertilitet, kreft i bukspyttkjertelen, spiserøret og munnhulen, samt risikoen for diabetes 2 og fedme. Ved snusbruk i svangerskapet øker risikoen for redusert fødselsvekt, tidlig fødsel og dødfødsel» heter det i rapporten.

Klassifisert som kosttilskudd

I snuslandet Sverige har mange allerede gått over til nikotinfri snus.

- Nå kommer den nikotinfrie trenden til Norge. Kickup er utviklet og klassifiert som et kosttilskudd her i Norge, sier Richard Svensson, Fabrikksjef i Winnington.