Gå til sidens hovedinnhold

Se hvordan nettsvindel utføres

Du kan nå selv se hvordan det ser ut hvis noen forsøker å svindle deg.

Phishing er et fenomen som har fått mye oppmerksomhet den siste tiden, og har utviklet seg til å bli den mest utbredte formen for svindelforsøk på nettet.

Utgir seg for å være ekte
Konseptet er svært enkelt: Svindlere setter opp nettsteder som utgir seg for å være noe annet enn hva det egentlig er, for eksempel en nærmest tro kopi av din nettbank eller PayPal. Fordi nettsiden er identisk, blir mange lurt til å tro at dette er den ekte nettsiden du har tillit til.

Når du så tror du logger inn, sitter svindlerne igjen med din påloggingsinformasjon. Neste steg er ofte å lokke ut av deg kredittkortdetaljer. Dette handler om å lure deg til å gi fra deg personlig informasjon, fremfor å stjele den fra deg.

Nordmenn er ikke sikre
Tidligere var dette et problem som i svært liten grad var aktuell for nordmenn. Det var først og fremst var store, internasjonale banker, samt en del større utenlandske nettsider, som var hovedmålene for svindlerne. På den måten kunne de nå flest mulig brukere.

I løpet av det siste året har derimot svindlerne gått mer ned på lokale nivåer over hele verden, og kan dermed nå stadig nye grupper. Svindlerne har allerede forsøkt å lure kundene til flere store norske banker. Flere nordmenn har fått sine bankkontoer tømt etter at svindlere enten har benyttet phishing-teknikker eller spionvare.

Ofte blir kunder lurt inn på denne typen svindelnettsteder gjennom falske lenker i e-post eller på nettsteder. Lenken du trykker på kan utgi seg for å være helt legitim, men fører deg videre til et falsk nettsted. Det er derfor alltid fornuftig å skrive inn slike nettadresser manuelt, fremfor å trykke på lenker.

Les også våre generelle tips om hvordan du unngår spionvare, virus og lignende på nett her.

Slik ser det ut
For å illustrere hvordan svindelforsøkene faktisk fungerer i praksis, har F-secure laget en video der de viser hvordan et slik forsøk kan se ut.

Legg merke til at nettstedet de benytter ikke en gang sjekker om det er et gyldig brukernavn og passord som benyttes. Målet med denne spesifikke nettsiden er utelukkende å få deg til å legge inn kredittkortinformasjon som blir sendt direkte til svindlernes e-post-konto.

Legg også merke til at adressen på nettstedet blir en helt annen etter at han har logget seg inn. Det kan være en god indikator på at det er ugler i mosen.

Du kan laste ned videoen i full kvalitet her (Xvid) eller se den i noe lavere kvalitet i YouTube-vinduet under.

HTML EMBED
Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai