Gå til sidens hovedinnhold

Se opp for dataviruset Swen

I natt dukket et nytt datavirus opp på internett. Ormen Swen eller Gibe sprer seg lynhurtig. Sjekk hvordan du sikrer deg.

Gibe-viruset er kjent fra tidligere, men denne varianten skiller seg ut ved å være skrevet på en annen måte. Derfor har den også fått navnet Swen. I likhet med Dumaru-viruset utgir også Swen seg for å komme fra Microsofts supportavdeling.

Ikke fra Microsoft
Viruset forsøker dermed å gi inntrykk av at det er en viktig sikkerhetsoppdatering fra Microsoft. Det er ikke tilfelle. Microsoft distribuerer aldri sikkerhetsoppdateringer på e-post, men benytter utelukkende sin web-tjeneste Windows Update.

Slik sikrer du deg:

1:) Ha alltid oppdatert antivirusprogram. Skal du noen gang betale for et dataprogram er antivirus definitivt førstevalget. Sjekk etter oppdateringer ofte, hvis ikke antivirusprogrammet gjør det selv.

2:) Bruker du Windows må operativsystemet være oppdatert med de seneste filene. Sjekk etter oppdateringer minst en gang i uken.

3:) Aldri åpne vedlegg du mottar på e-post uten å gjennomsøke dem med antivirusprogrammet. Hvis du er det minste usikker på filen du mottar så slett!

Avsenderadressen er "MS Technical Assistance", men dette er altså bare tull.

Viruset sprer seg både gjennom e-post, i fildelingsnettverk og i prateprogrammet mIRC. Det gjør at det favner svært mange brukere og har anlegg for å spre seg lynraskt. Den plagsomme filen har en innebygget e-postmotor, slik at også brukere som ikke benytter Microsoft Outlook vil bli rammet.

Det er bare brukere av Microsoft Windows 95 og nyere som er utsatt for viruset. Så langt er det ikke meldt om angrep på andre operativsystem-plattformer.

Endevender PC-en

Swen-viruset utnytter et to år gammelt sikkerhetshull, men spredningen siden i natt tyder på at et stort antall PC-brukere ikke har ryddet opp. Viruset kopierer seg selv til Windows-katalogen på PC-en og sørger for å legge inn en kode som gjør at viruset starter opp hver gang maskinen skrus på. Viruset søker gjennom hele PC-en på jakt etter e-postadresser den kan sende seg videre til alle adressene den finner.

I tillegg til de rene skadene viruset gjør sørger den også for å slå ut de fleste typer antivirusbeskyttelse.

Reklame

Sjekk ut Nettavisens eksklusive grillpakker: Den amerikanske grillpakken og den moderne grillpakken